Skip to content

Pereții vegetali – soluții pentru un aer mai puțin poluat

UPDATE: Am luat locul 1 pe țară cu acest material la concursul EUROPA JURNALIȘTILOR DIN AMFITEATRE organizat de Comisia Europeană. Mergem la Bruxelles! 🙂

Reportaj realizat de Teodora Neagu și Cristina Ungurean.

Cum ar fi să ai casa sau blocul izolat termic pe bază de plante?

Imaginează-ți în locul griului mohorât pe lângă care treci zilnic un cartier verde, împânzit de pereți vegetali. În alte țări din Uniunea Europeană, cum ar fi  Franța, Spania, Italia, Portugalia, Grecia sau Anglia deja există grădini verticale care dau un alt parfum orașului, la propriu.

Grădinile și înverzirea orașelor „pe vertical”: Pereții vegetali

Tot mai multe persoane își izolează la exterior locuințele, dar nu cunosc faptul că există alternative la izolarea termică clasică. O alternativă folosită tot mai des în Europa este refacerea fațadelor  clădirilor cu pereți vegetali.

Pereții vegetali sau grădinile verticale sunt niște pături vegetale amplasate pe suprafața unui perete de interior sau de exterior.

Pe lângă efectul estetic al unui astfel de perete, cercetările din domeniu au dovedit faptul că 1 m² de vegetație produce oxigenul de care are nevoie un om într-un an.

Mai mult decât atât, sistemul de instalare al unei fațade vegetale are capacitatea de a izola interiorul unei locuințe în aceeași măsură ca izolarea termică cu plăci de polistiren, însă are avantajul de a lăsa pereții „să respire”.

Astfel se previne apariția igrasiei.

pereti vegetali, gradini verticale

Plante verzi pe pereți: alternativă la strategia Europe 2020 

Printre prioritățile strategiei Europe 2020 apare și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în anul 2020.

Una dintre măsurile luate în acest sens pe plan european a fost promulgarea Directivei Performanței Energetice a Clădirilor, în 2006. Aceasta reglementează standardele referitoare la construcțiile noi și la refacerea fațadelor clădirilor prin folosirea unor sisteme de încălzire, ventilație și iluminat care să consume cât mai puțină energie.
O altă soluție în implementerea acestei directive ar putea să fie izolarea termică a clădirilor cu pereți vegetali.

Arhitectul Horațiu Răcășan este unul dintre promotorii refațadizărilor vegetale în România deoarece consideră că „verdele” este benefic pentru populația urbană pe termen lung datorită aerului mult mai curat.

*

De la pasiune la Grădini Verticale în Cluj

Pasiunea pentru plante a lui Silviu Corpodeanu (inginer horticultor) și Andrei Cojocariu (inginer în automatică) s-a transformat într-o mică afacere, adică singura firmă din Cluj-Napoca care are ca specializare instalarea de grădini verticale. Link site aici.

Scopul lor este de a aduce o schimbare în mentalitatea clujenilor și a românilor, de a-i face să înțeleagă că avem nevoie de vegetație și de flori în preajma noastră.

Un prototip de panou vegetal gândit de ei se află la sediul firmei, iar de curând au construit un perete vegetal în sera cu nuferi din Grădina Botanică a orașului Cluj-Napoca, care poate fi vizitată și admirată de oricine e interesat.  

Silviu explică ce presupune instalarea și întreținerea unei astfel de grădini verticale:

*

Costurile instalării fațadelor vegetale sunt la același nivel cu cele clasice. Astfel, prețul unui panou vegetal de interior ajunge la 500 euro pe m², în funcție de plantele alese și de dimensiunile acestora.

Amplasarea unui perete vegetal are și dezavantaje: plantele atrag diferite insecte care ar putea dăuna speciilor din grădina verticală, respectiv păsări, iar polenizarea este mai intensă decât de obicei.

Dar aportul lor negativ este nesemnificativ față de avantajele fațadizărilor vegetate.

pereti vegetali, gradini verticale

Știați că:

 • Conceptul de perete vegetal a apărut în anul 600 î.e.n. o dată cu Grădinile Suspendate din Babilonia.

 • Botanistul Patrick Blanc a creat peretele vegetal în urma studierii îndelungate a plantelor din pădurile tropicale. Primul lui perete vegetal l-a instalat în 1988 în Muzeul Științei și Industriei din Paris.

 • Mai mult de jumătate din centrul Vienei este acoperit de verdeață.

 • Actualmente sunt câteva societăți private în Cluj-Napoca care au sau care vor să achiziționeze un panou vegetal.

 • În 10-13 mai are loc în Cluj cel mai mare târg de energie regenerabilă și construcții ecologice din Transilvania.

Dincolo de grădini verticale: singura clădire cu izolare termică naturală din Cluj

Pe strada Republicii, în curtea Catedrei de Psihologie Clinică, s-a construit recent o clădire care este îngropată în pământ și funcționează pe bază de izolare termică naturală aproape integral.

Proiectul poartă denumirea de Pavilionul ICube și este folosit pentru cerceterea în domeniul psihoterapiilor individuale, folosind realitatea virtuală.  

*

Fațadele vegetale fac parte dintr-o idee care merge mai departe din simpla dorință de a manifesta simțul estetic. Plantele folosite la amenajarea unei grădini verticale au rolul de a reduce nivelul de gaze cu efect de seră produs de traficul intens al orașelor aglomerate și de a crește în același timp volumul de oxigen.

Beneficiile aduse de un proiect ce vizează refacerea fațadelor clădirilor din spațiul public cu vegetație poate reprezenta o alternativă la una dintre prioritățile strategiei Europe 2020, ce vizează reducerea cantității de CO2 cu 20% până în anul 2020.

Unul dintre dezavantajele României în aplicarea unui astfel de proiect este clima foarte schimbătoare. Astfel, se găsesc greu plante care să reziste pe durata întregului an.

Din cauza lipsei de cercetări în ceea ce privește refațadizarea vegetală în România, proiectele în acest domeniu se află pentru moment la nivelul de experiment.

gradini verticale in gradina botanica Cluj, peretii vegetali

Tu știi clădiri cu pereți vegetali?

Lasă-mi un comentariu și poate mergem să le vizităm. 

Dă mai departe acest articol dacă ți-a plăcut, ne ajută mult. 😉

11 thoughts on “Pereții vegetali – soluții pentru un aer mai puțin poluat”

 1. Pingback: A fost o vară bună | Blog with a hat and a guitar

 2. Pingback: Concurs pentru studentii la jurnalism organizat de C.E

 3. Pingback: Să hoinărim la concert Marius Matache

 4. Pingback: Anul 2012 a trecut cu bine

 5. Pingback: Europa jurnalistilor din amfiteatre si-a stabilit castigatorii pe 2012

 6. Eu imi amintesc cateva cladiri din Sibiu care aveau asa ceva, si imi cam amintesc niste frunze pline de praf. Ca sa nu adune praf, banuiesc ca scoti furtunul si le uzi. Daca le uzi, si iti imbibi peretele de sub plante cu apa, nu faci igrasie in casa? Intreb, ca-s chiar curioasa. Altfel, e o idee foarte faina!

  1. Ideea este că aceste grădini verticale nu sunt montate direct pe perete, ci au și un schelet primar cu bare orizontale, membrane de protectie contra umezelii, sistem de drenaj, de irigare tot felul de chestii. La noi cred ca era mai degraba iedera si lasată sa creasca pur si simplu.
   Deci înainte să se monteze așa ceva trebuie să fie respectate anumite norme și s-a lucrat destul pentru a combate anumite efecte negative.

 7. Va felicit pentru ca ati abordat subiectul peretilor vegetali.
  Plantele acestea sunt folosite chiar de catre Agentia Europeana de Mediu (EEA) la sediul lor din Copenhaga.

  Acesti ”pereti vegetali” pot apara peretii de variatiile de temperatura, ploaie etc. purifica aerul din interior si pot sa izoleze intradevar cladirile, ducand la facturi mai mici la incalzire.
  In acelasi timp, cum spuneti si voi..este atat de frumos si calmant sa vezi natura in loc de beton.

  http://www.thenbs.com/images/articles/livingFacadeAtEEA_01.jpg

    1. Da stiu de această pagină, am văzut-o. Multumesc inca o data si daca iti place materialul acesta, dă-l mai departe să popularizăm ideea asta. Să afle lumea că se poate și la noi. 🙂 O seara frumoasă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.