Skip to content

Unguri din România, vorbiți românește!

Sâmbătă am fost la un concert în Irish &Music Pub și a fost o seară dedicată muzicii progressive metal cu formațiile Stormbridge și Fading Circles.

Celor care nu prea sunteți cu muzica de genul ăsta probabil că nu vă zice nimic.

De data asta nu voi scrie o cronică a concertelor. O cronica si fotografii găsiți aici. M-am distrat, am făcut fotografii, headbanging, a fost fain și au cântat foarte bine. Dar altceva vreau să vă spun.

Vreau să vă spun că nu îmi place să merg la un concert unde nu înțeleg ce se  vorbește pe scenă. Membrii trupei erau toți unguri și nu au avut în vedere faptul că sunt în România și că mai sunt oameni care nu sunt unguri….deși cred că doar eu cu prietena cu care am fost nu înțelegeam ce se vorbea.

Îl mai tot rugam pe un ungur să îmi spună și mie ce zice solistul, ceea ce era cam aiurea, abia mă înțelegea și el.  Măcar solistul de la Fading Circles a mai zis câte un cuvânt și în română sau în engleză, ceea ce am apreciat.

UPDATE: Scriu o mică  clarificare. Am fost anunțată de două persoane că nu s-a vorbit maghiară la acest concert deoarece în sală erau doar cunoscuți de-ai formației și doar a doua trupă a văzut apoi că suntem și noi care nu aparțineam grupului lor obișnuit și au vorbit și în română și în engleză ca toată lumea să fie mulțumită, ceea ce am și scris mai sus că am apreciat. Astfel că s-au creat mici divergențe pe care nu am vrut să le creez, eu doar mi-am scris părerea asupra acestui subiect. Așadar, nu învinuiesc pe nimeni, nu am jignit pe nimeni, ci este o părere personală. Toată lumea are de învățat ceva din ceea ce s-a întâmplat.

Mă bucur că m-am născut în Sibiu și că nu am trăit într-un oraș în care să mă duc la magazin și vânzătoarea să nu înțeleagă ce ii spun, în țara mea.

Însă nu mă bucur că există locuri în țara noastră unde  se întâmplă asta. Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt rasistă, xenofobă, nimic de genul acesta, îmi plac foarte mult oamenii diferiți și imi place multiculturalitatea și oamenii veniți de pe alte meleaguri, nu mă sperie ideea de a vorbi cu un arab, cu un negru, cu nimeni, doar că în țara în care locuiesc vreau să aud și limba română de la cei care s-au născut aici și ca oamenii să înțeleagă când îi întreb de o anumită destinație, de o statuie, de un magazin sau de o toaletă.

Știu și eu cuvinte de bază: mulțumesc, cu plăcere, te iubesc, o înjuratură două, vreau să învăț mai multe cuvinte, dar vreau ca și ei să nu mai fie naționaliști referitori la originile lor. Nu este o rușine să știi limba română dacă te-ai născut în România. Dar toate aceste lucruri- învățarea limbilor maghiară și română trebuie să pornească încă din educația copiilor. Trebuie ca aceștia să nu aibă idei preconcepute referitoare la români sau la limba noastră.

Trbuie ca prichindeii să fie învățați să respecte pe toată lumea și toate popoarele lumii și mai ales să știe să comunice în limba română, nu doar prin gesturi și cuvinte bâlbâite.

Dragii mei unguri, nu am nimic cu voi, îmi sunteți simpatici, ba chiar eu mereu glumesc că o să mărit cu un ungur 😀 , dar învățați și limba țării în care locuiți de când v-ați născut.

Atât. Szia! 🙂

10 thoughts on “Unguri din România, vorbiți românește!”

 1. ce titlu de scandal :)) intr-adevar e o problema si ceea ce sustii tu e foarte adevarat. de la faptul ca ungurii ar trebui sa vorbeasca romaneste in situatii publice, pana la faptul ca sunt chiar tari (nu sunt ungur). sunt oameni, iar omul este o fiinta complexa nu-i poti imparti in buni sau rai. pacat ca te-ai avantat aiurea si trigger-ul articolului a fost imediat demontat

  1. Stimată domnişoară! E o regulă in jurnalism: nu lansa acuze fără să te informezi. O altă regulă este, ca dacă scrii despre un eveniment să fii acolo la timp, nu cu aproape oră şi jumătate de întârziere cum aţi ajuns voi. Mai ales, că nu era nici vorbă să lăsăm să intre pe nimeni gratis nici cu legitimaţie nici fără. Dar am decis să fim de treabă şi v-am lăsat. În viitor să contactaţi mai întâi organizatori evenimentului, cei care vând biletele şi nu patronul barului care oricum nu suportă concesinţele în caz că evenimentul nu-e rentabil din punct de vedere financiar. Cum s-a întâmplat din păcate şi de data asta.
   Şi nu-e vorba că ar trebui să dăm noi explicaţii, dar uite ce s-a intâmplat: la ora inceperii concertului numai prieteni apropiaţi şi vechi cunoştinţe ale trupelor erau la faţa locului. Aşa că nu avea nici un rost ca să nu vorbească Pityu în limba maghiară. Voi practic aţi ajuns la finalul concertului Stormbridge. Cei de la Fading Circus au vorbit şi în romăneşte pentru că deja au ştiut că sunteţi şi voi doi acolo, şi atunci numai de dragul vostru au vorbit şi pe limba voastră maternă ce-a ce era şi normal. Cum ar fi făcut de altfel şi cei de la Stormbridge dacă aţi fi venit la timp (sau alţi rockeri români, câţiva au şi promis de altfel că vin la concert, dar în final nu sau prezentat). Defapt singurul motiv pentru care Stormbridge cântă şi propriele piese în limba engleză este că nu-se adresează doar publicului amator de muzică rock de etnie maghiară. Aşa că cea ce ai scris tu mai sus nu numai că din punct de vedere jurnalistic dă dovadă de neprofesionalism desăvârşit, dar e şi arogant şi şovin. Data viitore du-te şi discută cu ungurii ăia urâţi, să vezi că nu te mănâncă, şi nu este exclus că te invită şi la o bere, mai ales dacă, cum ai precizat, te-ai distrat bine.

   1. Salutare stimate Előd. Îți mulțumesc că ai vrut să faci aceste precizări și clarificări, îți spun sincer că îmi sunt de un mare folos, înțeleg mult mai bine ce s-a întâmplat și că nu a fost cu rea intenție. NIci această postare nu am vrut să fie cu rea intenție, ci am vrut ca pe lângă frumosul articol pe care l-am publicat pe site-ul unde voluntariem, că asta facem, să scriu aici, pe blogul personal câteva idei.
    Vreau să îți spun că nu am venit cu intenția de a intra gratis, dacă nu era vorba să ne lăsați, plăteam, nu era asta o problemă, noi am venit să îi auzim pe băieții pe care îi ascultasem înainte pe Youtube și ne-au plăcut (de ambele formații vorbesc).
    Nu știu de ce spui că ceea ce am scris dă dovadă de neprofesionalism din punct de vedere jurnalistic. După cum am precizat mai sus, acesta este blogul personal în care îmi scriu opiniile referitoare la anumite subiecte.
    Nu lua în nume de rău aceste opinii, nu am scris nicăieri că ungurii sunt urâți, sau ca a fost un concert foarte prost sau alte lucruri de genul acesta.
    Mulțumesc că m-ai lămurit cu aspectele disputate ale limbii vorbite și crede-ma, îți spun din suflet, nu am nimic cu nimeni, m-am simțiti ciudat să nu înțeleg aproape nimic, ci repet, aici mi-am exprimat părerea.
    Am o întrebare. La ce te refereai cu informarea? Trebuia să știu că sunteți de etnie maghiară și să nu mai venim?
    Cam atât. Îți urez o zi frumoasă și nu mai fi supărat, bem o bere o dată și îți spun și în față lucrurile acestea care nu sunt atât de supărătoare, am înțeles care era situația. 🙂 Mulțumim că ați fost „de treabă” cu noi.

  2. Mă bucur că ai avut curajul să scrii despre „micul inconvenient” de la concert. Melodiile și atmosfera a fost întradevăr faine, dar mi-ar fi plăcut să înțeleg și ce au vorbit soliștii cu publicul. Practic ăsta e marele câștig pe care îl ai când mergi la un concert: interacțiunea cu trupele. Dacă nu voiam asta, puteam foarte bine să stau acasă și să-i caut pe youtube.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.