Skip to content

O plimbare foto la Rimetea

Zilele trecute am fost la Rimetea, un sat din judeţul Alba, la aproximativ o oră distanţă faţă de Cluj.

Rimetea este o localitate pe care ți-o recomand să o vizitezi deoarece este înconjurată de masive montane și calcaroase la care ajungi foarte ușor, iar arhitectura caselor construite în secolele XVII-XIX este foarte bine conservată.

Drumul este bun de parcurs cu mașina, apoi mergi prin sat și ajungi la poalele stâncilor.

Rimetea Romania (17)

Cel mai interesant lucru legat de Rimetea este faptul că localnicii și câteva ONG-uri au muncit pentru a conserva această localitate, iar rezultatul a fost că în anul 1999 Comisia Europeană a distins localitatea Rimetea  cu premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural material, fiind singura localitate din România care a primit acest premiu.

Aici este casa pe care este asezată medalia Europa Nostra.

Rimetea Romania (7)

În octombrie 2000, Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată. Așadar, este o zonă pe care trebuie să o vizitezi dacă îți plac localitățile mici, bine conservate și liniștite pentru o zi de plimbare.

Aici este harta zonei:

Am realizat câteva fotografii în zonă și sper să revin pentru că mai sunt multe de vizitat în zona.

Rimetea Romania (1) Rimetea Romania (2) Rimetea Romania (3) Rimetea Romania (4) Rimetea Romania (5) Rimetea Romania (6)Majoritatea caselor sunt zugravite cu alb și ferestre verzi și au o arhitectură specifică, cu influențe secuiești și nemțești.
Rimetea Romania (8)Rimetea Romania (10) Rimetea Romania (12) Rimetea Romania (13) Rimetea Romania (15)Tu ai fost în Rimetea? Aștept sugestii de alte zone care merită fie vizitate în apropiere de Sibiu și de Cluj, în escapade rapide de o zi. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.