Skip to content

Jazz in the Park Bogata a fost o surpriză plăcută și călduță

Bogata. O comună uitată de lume din Mureș. Conform Wikipedia și a recensământului din 2002, Bogata are o populație de aproximativ 1947 locuitori. Noi am fost peste 4000 de persoane (spun organizatorii) pe terenul de lângă biserică la ediția specială a festivalului Jazz in The Park.

Jazz in the park Bogata 2016

CONTEXT

Snoop Dog și-a dat check-in în Bogota, Mureș în loc de Bogota, Columbia. Acest fapt a declanșat un mic val de amuzament și glume. Românii au început să îi scrie lui Snoop Dog, au apărut meme, au apărut postări de genul „Te vrem în România”.

Totodată, românii au început să aibă brusc interes în a vizita comuna făcută celebră de rapper. Așa a apărut și site-ul VisitBogata care îți prezintă destinația, de ce să vizitezi Bogata, cum ajungi, ce mănânci și unde dormi acolo.

Snoop Dog bogata

JAZZ IN THE PARK BOGATA EDITION

Organizatorii Jazz in The Park au fost foarte inspirați și s-au lăsat duși de val. Astfel că au ajuns în locul potrivit, cu evenimentul potrivit: Jazz in the Park Bogata, 3 aprilie.

Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park: (sursa)

„Era păcat ca această întâmplare să rămână numai un prilej de discuții și de glume pe internet. Comuna Bogata are un mare capital de imagine acum și îl poate fructifica dacă se adună suficienți oameni care vor acest lucru.

Noi am fost acolo, am văzut locurile: satul e înconjurat din trei părți de râul Mureș, e de o liniște ancestrală și de o mare frumusețe, iar oamenii sunt primitori și creativi. Dacă administrația, comunitatea și românii în general se mobilizează, se prea poate ca Snoop să schimbe, dintr-o mare întâmplare, soarta localității”.

Jazz in the park Bogata 2016 10

Am fost duminică în Bogata. Am vrut neaparat să merg și să văd ce au făcut organizatorii, cum s-au adunat și ce au reușit să facă în câteva zile, dar mai ales am vrut să văd cum se mobilizează comunitatea și câți oameni o să fie.

SURPRIZĂ: OAMENII S-AU MOBILIZAT

Am ajuns la un restaurant, am lăsat mașina și am mers pe jos pe coclauri până am ajuns la locul evenimentului. A fost o plimbare superbă în natură. Lângă noi, mai erau câtiva oameni care nu știau exact încotro să meargă.

Am mers cu toții pe un mic deal. Era soare și râdeam, abia așteptam să ne întindem pătura la soare și să bem o bere în timp ce ascultăm muzică.O tipă sufla baloane colorate.

„Venim după voi. Credeam că voi știți unde tre să ajungem. Așa că mergem toți încolo.”

Jazz in the park Bogata 2016 6

Când am ajuns la terenul de fotbal, am avut o surpriză: erau foarte mulți oameni, pături colorate, hamace, căței, copii și multe mașini care încă veneau. Un băiat din echipa de organizare realiza un sondaj: ne-a întrebat de unde suntem, cât stăm în Bogata, câți ani avem și care este jobul nostru. Sunt curioasă de rezultate.

CUM A FOST LA JAZZ IN THE PARK BOGATA?

A fost soare, au fost concerte susținute de Maria Răducanu, Jazzybirds, Les Nuages și Danaga. Localnicii s-au mobilizat și au pregătit mâncare pe care au oferit-o gratis: gulyas, pâine cu untură, ceapă și castraveți murați.

Jazz in the park Bogata 2016 9

Am încercat să prind o porție mică de gulaș, de poftă, dar nu am reușit. L-am întrebat pe un jandarm:

„Unde mai găsesc și eu un pic de gulaș?”

Dl jandarm mi-a explicat:

„Nu mai este, domnișoară. Că noi ne-am așteptat la 1000 de oameni, nu la peste 4000. Poți să mergi la magazinul cela de colo să îți iei sămânță și altceva de mâncare. Că nu mai prinzi. Mulți așa au făcut.”

Am vorbit și cu domnul bucătar care era responsabil la gulaș.

„Nu mai prindeți domniță. Că am fugit și până acasă să mai iau ce mai aveam pe acolo. Am mai făcut o porție, da’ tot nu pot să fac pentru atâția oameni. Nu mai am cum.”

Participanții au donat pentru amenajarea unui parc în comună, în condițiile în care localitatea nu are nici un parc. A fost mare „bătaie” și pe tricourile cu VisitBogata.  Nu am reușit să prindem, dar ne-am comandat și luni o să le primim.  😀

Banca BCR a fost prezentă cu un stand, cu o poșta roșie și cu cărți poștale pe care puteai să îi scrii un mesaj lui Snoop Dog. Ei spuneau că o să i le trimită lui Snoop.

I-am scris și eu un mesaj lui Snoop. I-am transmis ceva de Paraziții. 😉

Corina Brândușan, PR-ul evenimentului,  scrie pe blogul ei:

„A început ca o glumă, am considerat-o o provocare și s-a concretizat într-un experiment. Un experiment reușit, se pare, după sutele de mesaje, răspunsuri și apariții media, după miile de zâmbete pe care mi le amintesc și acum. Ne-am mobilizat în doar 10 zile și, în paralel cu alte proiecte, ne-am dorit să experimentăm.”

***

A fost un eveniment fain și mă bucur că există acești oameni creativi, haioși și spontani care s-au mobilizat, au urnit oamenii din loc și ne-au adus pe toți acolo. Pot spune că a fost într-un fel și un experiment social. Se pare că a fost reușit.

Abia așteptăm Jazz in the Park și următoarele ediții adiacente, tot în sate.  Este o pornire bună și cred că organizatorii prevăd deja ediții mai „patriarhale”.  Felicitări! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.