Skip to content

Cum a fost la degustare de vin la Roots? Vinul lui Dinescu, Clos des Colombes ș.a

Atunci când bei vin, te gândești vreodată la astringența, aciditate, la tanini, culoarea sau la post-gustul vinului? La Roots (Cluj) am aflat cum să degust un vin și la ce aspecte să fiu mai atentă pentru o experiență specială.

Poate că ai fost la o degustare de vin sau poate că mereu i-ai invidiat/ admirat pe somelieri, acei degustători îmbrăcați la 4 ace, cu gesturi „fine” și elegante. Ei, în câteva secunde, îți dau detalii precise despre vin și îți spun că vinul este din ’94, din Dealurile Olteniei sau dintr-o zonă a Franței etc.

ROOTS Tastery: Coffee Shop ziua și Wine Bar seara

Serile trecute am fost la o degustare de vin în ROOTS Tastery (pagina FB) și a fost o seară splendidă. Am aflat multe lucruri noi și mi-am alimentat pofta de a afla mai multe despre lumea vinului.

Câteva aspecte pentru a analiza un vin:

  • Vizual: impuritati, verifici culoarea pe un șervețel alb înclinând paharul
  • Olfactiv: plimbi vinul în pahar de la nivelul stomacului, ridici paharul, îl aduci la nas, iei un miros rapid „quick sniff”, apoi miroși intens până simți parfumul -„heavy sniff”
  • Gust: gust, obrazul sângeros, post gust
  • Aciditate
  • Temperatură

Un vin este bun atunci când are toate aspectele de mai sus echilibrate: nas + gură + aciditate + postgust.

Roots este un local nou: dimineața este coffee shop cu multe tipuri inedite de cafea și metode de preparare.  Seara, paharele de vin iau locul ceștilor de cafea. Astfel, Roots se transformă într-un bar specializat în vinuri pe timpul serii.

Roots Cluj Wine and coffee (16)

Am început seara ușurel, iar apoi parfumurile și gusturile s-au înmulțit.

Roots Cluj Wine and coffee (32)

Cristina (poza sus) a fost „îndrumătoarea”, iar noi am fost 4: eu, prietenul meu, Sandra Bendre și o prietenă de-a sa.

Sandra Bendre

Am (de)gustat 6 tipuri de vin:

1. Vin Issa, Crama La Salina

Sauvignon Blanc, un vin tânăr din 2015 cu un post-gust scăzut. Pe lângă vinuri, Cristina ne-a pregătit un platou cu brânzeturi și tapas.

2. Prințesa și Bobul de mazăre

Crama Clos des Colombes, 2013

Acest vin alb maturat este corpolent și a fost printre preferatele serii, mai ales că are o poveste. Domeniile Clos des Colombes combină soiuri românești cu stilul de vinificație franțuzesc. Anne-Marie Rosenberg, o franco-româncă, a transformat această fostă fermă de la malul Mării Negre, în domeniu vinicol. Ea a creat o locație celebră pentru amatorii de vinuri.

3. Babească Neagră

Podgoria Sarica Niculite, Tulcea, 2014

Babească Neagră  Podgoria Sarica Niculitel Roots Cluj Wine and coffee

4. Pantera Neagră, Vinul lui Dinescu

„Un vin complex, armonios, cu graţie felinǎ şi spirit carnivor.” A fost pentru prima oară când am băut Vinul lui Dinescu Panterna Neagră și a fost o surpriză plină de gust și culoare. Modul de prezentare al vinului este special: are o etichetă pe care scrie o poezie.

5. Bauer Rose

Ultimele 2 vinuri su fost Rose. Primul a fost Negru de Drăgășani, Dealurile Olteniei, 2014.

6. Bouquet, Clos des Colombes 

Acest vin este de soi Fetească Neagră din 2014. Cu el ne-am încheiat seara.

În România sunt 3 adunări oficiale ale somelierilor

Asociatia Somelierilor din Romania: Membrii asociației merg la competiții și au rezultate foarte bune. De ex, doamna somelier Iulia Gosea este campion mondial în recunoaștere și testarea apelor minerale.

Organizația Somelierilor este activă din 2011, iar Federatia Somelierilor îl are în frunte pe unul dintre cei mai lăudați somelieri din Romania, Laurențiu Achim.

Degustarea de vin la Roots a fost plină de senzații și informații. Îi mulțumesc Cristinei pentru o seară specială și pentru vinurile alese. Roots au și un mic shop în care găsești vinuri, Dulceața lui Răzvan, beri artizanale și alte sortimente pe care poate le testezi și îți dorești să le ai acasă.

Roots Cluj Wine and cofee

Suntem curioase: Câți băutori de vin sunt aici?

Tu ce vin preferi? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.