Skip to content

Cum a fost la Ana Moura? Muzica se simte, nu are limbă comună

În sfârșit pot să zic că am bifat o liniuță nouă pe o listă aproape inexistentă de dorințe. Am fost la concert Ana Moura, un moment pe care îl așteptam foarte încântată și curioasă: muzică fado live (portugheză.)

Ana Moura este superbă

Concertul Anei a fost altceva față de concertele la care am mai fost. Nu a necesitat show pirotehnic, artificii, eforturi grandioase pentru a cuceri publicul sau alte floricele. A fost nevoie de naturalețe. A trebuit doar ca Ana și trupa sa să urce pe scenă, să cânte și să  încânte publicul.

Ana Moura Cluj-Napoca, 2016 (6)

Concertul a fost încă o confirmare a faptului că muzica trebuie simțită, nu neaparat înțeleasă tot timpul, atâta timp cât îți provoacă plăcere. Nu a fost nevoie să știm versuri, metafore și semnificațiile pieselor. Nu. Toate melodiile au fost în portugheză. Cu toate acestea parcă am înțeles-o, am simțit-o datorită interpretării.

A fost necesar doar să asculți muzica și să te lași purtat de acorduri și de vocea ei care a răsunat pur și simplu minunat în Sala Polivalentă din Cluj.

Ana Moura Cluj-Napoca, 2016 (10)Înainte cu săptămâni de concert, am ascultat melodiile ei și m-am uitat la reprezentații live, dar experiența concertului nu se compară cu nici o înregistrare, oricât de bună ar fi. Pe Youtube nu simți cât de plină este vocea ei, vibrația, nu simți cum umple o sală polivalentă și cum oferă emoții oamenilor din sală.

Am fost în fața scenei și am realizat câteva filmări, dar sunetul nu este cel mai bun. Atenție: Trebuia să fii acolo ca să înțelegi exact cum a fost.

La îneput, piesele au fost cu o notă mai melancolică, tristă, de saudade, după cum spun portughezii. Apoi concertul a fost mai animat și ritmat. Ana Moura a comunicat cu publicul, a spus câteva cuvinte în limba română și a comunicat în engleză și a mulțumit mereu că a fost primită atât de bine în România.

Cei 3 muzicieni din trupă (fără toboșar) ne-au oferit un moment muzical foarte plăcut și aplaudat de public:

Publicul a aplaudat mult. Sala Polivalentă era un buchet plin cu emoții, bucurii, zâmbete.  Concertul Anei Moura a fost dovada perfectă că muzica trebuie ascultată și simțită, înainte de a fi înțeleasă din punct de vedere lingvistic.

Le mulțumim organizatorilor și muzicienilor pentru că ne-am petrecut duminica într-un mod atât de plăcut.

Concertul Ana Moura – „Fado of the World” face parte din turneul de promovare al celui mai nou album „Moura”. Evenimentul a fost organizat de Diesel Events.

Click pentru a mări fotografiile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.