Skip to content

Vorbe despre jurnalism

Întotdeauna mi-a plăcut să citesc la începutul cărților sau in interiorul lor  motto-urile, dedicațiile sau cuvintele scrise de autori.

Unele vorbe „înțelepte” sunt preluate de la alte personalități și scrise în cărți, acestea reflectând un adevăr sau o viziune proprie asupra unui subiect.

Așadar, am selectat câteva care se referă în special la domeniul jurnalismului.

Barbat citind ziar in Sibiu

 Ce părerea veți despre aceste motto-uri și vorbe?

David Randall în cartea Jurnalistul universal :

  • „Prima datorie a presei este să obțină cele mai noi și mai corecte informații despre evenimentele vremii și, dezvăluindu-le de îndată, să le împărtășească întregii națiuni.” (Editorul celebrului ziar „The Times”, 1852).
  • „Jurnalistul este un nemulțumit, un cenzor, un sfătuitor, un regent al suveranilor, un tutore al națiunilor. Patru ziare ostile sunt mai de temut decât o mie de baionete.” (Napoleon).
  • „Literatura este arta de a scrie ceva care va fi citit de două ori. Jurnalismul – ceva care va fi citit o singură dată.” (Cyril Connolly, 1938).
  • „Ați remarcat că viața reală și onestă, cu crime și catastrofe și moșteniri fabuloase, are loc aproape exclusiv în paginile ziarelor?” (Jean Anouilh, La repetition ou l amour puni, 1950).

Ruxandra Hurezean (cunoscută jurnalistă) a scris cartea  Conspirația oamenilor liberi, Editura Eikon, București, 2010.

  • Motto: „În fiecare zi vin vești bune despre moartea ziarelor. Însă, luni, la 15:30, Autorul se hotărî să trăiască. Pentru el trebuie să spună mai departe ce a văzut și ce a înțeles.

Marian Petcu scria în „Tipologia presei românești”:

  • „Lectura ziarului, prima ocupație a vieții civilizate.”

Autoarea Daniela Zeca-Buzura a scris în lucrarea sa numită „Veridic. Virtual. Ludic” două versuri celebre de la formația Paraziții, din melodia „Concentrați în metropole” din anul 2007:

  • „ O să ne-ascundem fețele dezamăgiți de realitate/ Dezamăgiți total, înconjurați de aparate.”

Deocamdată, le postez doar pe acestea, dar am în mânecă o lucrare mult mai amplă despre acest subiect. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.