Skip to content

„Presa de ieri și de azi” din colecția lui Tiberiu Fărcaș

Încă de la începuturi, presa a constituit un important mijloc de convingere, de informare, de divertisment.

Întotdeauna am fost fascinată de ziare. Îmi place să le observ detaliile, grafica, să citesc editoriale interesante, reportaje și interviuri cu oameni care să ne motiveze, să ne inspire, să ne facă să ne dorim mai mult de la viața noastră, de la cei din jur, de la noi.

Miercuri am asistat la frumoasa inițiativă a ziaristului Tiberiu Fărcaș de a expune în Bastionul Croitorilor ziare din diferite perioade ale istoriei, colecționate de el cu pasiune.

Vernisajul a fost prezentat de prof. univ. dr. Mircea Popa şi directorul Editurii Eikon, Vasile George Dâncu. 

Prezent a fost si primarul orasului-Sorin Apostu, care l-a felicitat si a sustinut evenimentul, spunand ca el are o relatie buna cu presa.

El ne-a mărturisit într-un mod sincer că a fost destul de greu să facă rost de atâtea ziare vechi, din perioada interbelică clujeană, de dinainte de  Marea Unire, ziare din perioada comunistă, postdecembristă, dar și din zilele noastre.

„Cu tenacitate, am reuşit să fac această expoziţie. Am colecţionat ziare, cu pasiune, de mulţi ani. Am cumpărat sumedenie de exemplare de la anticari şi târguri de lucruri vechi. Este o expoziţie spectaculoasă, cu o panoramă, în timp, edificatoare pentru parcursul unor ziare, înainte şi după Marea Unire din 1918, a presei interbelice din Cluj şi a marilor ziare interbelice naţionale, a ziarelor din epoca totalitară şi din perioada postdecembristă”, a spus Tiberiu Fărcaş.

Colecția care se află expusă nu este întreagă, Tibi Fărcaș a mai păstrat ziare pe care sper să le privim in curând într-o expoziție permanentă, proiect care se află pe „listă”.

Mi-au plăcut în special ziarele vechi, care au o valoare mai mare și o greutate în istoria poporului.

Atmosfera a fost una destinsă, Vasile George Dâncu (directorul Editurii Eikon) a deschis seara cu câteva cuvinte despre autorul expoziției. Vorbele lui au fost ale unui prieten, ale unui admirator a muncii depuse de Tibi Fărcaș.

Tiberiu Fărcaș este un om al presei, un jurnalist care a lucrat din 1993 până în 2009 în mass-media, fiind, rând pe rând, corector, colaborator, reporter, redactor, şef de departament, editorialist şi corespondent de presă, iar în ultimii trei ani lucrează într-un departament de imagine şi de comunicare.

Prof. univ. dr. Mircea Popa nu a fost deloc tăcut, ci a vorbit despre tot ce se putea vorbi: despre omul de presă Tibi Fărcaș, a tot vorbit până a ajuns în zona literaturii române și a istoriei, uitând că dorim să vedem expoziția cât mai repede 🙂

Dar totul a fost frumos: vorbele celor 3, atmosfera destinsă și expresiile faciale a celor care priveau cu interes ziarele și afișele electorale expuse.

Îi mulțumesc pe această cale lui Tiberiu Fărcaș pentru pasiunea pe care ne-o împărtășește, îi doresc mult succes în continuare și vreau să știe că multă lume îl susține și că sunt sigură că dacă ar dori, multă lume i-ar oferi ajutor și ar „scormoni” printre ziarele vechi, pe care unii le mai au.

Expoziția mai poate fi vizionată până marţi, 8 noiembrie, între orele 10:00 şi 20:00, de luni până vineri, iar în weekend între 10:00 şi 18:00.

[slideshow]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.