Skip to content
reportaje teodoraneagu

Olandezul Michel s-a mutat în Sic (rezervația de stuf, Cluj)

Ați mai fost vreodată într-o casă de dans în care să vedeți cizmele de dans atârnate de grindă? Să fie mirosul acela de lemn, să vedeți în casă tablouri vechi, instrumente la fel de vechi? Să simțiti aerul acela specific de „autenticitate”, de folclor.

Eu am fost într-una. În Sic ( Szek) lângă Cluj, după ce am vizitat și fotografiat rezervația naturală de stuf, o minunăție încărcată de liniște, iar dacă e soare reprezintă un cadru perfect, atât pentru escapadă, cât și pentru observat păsări și fotografiat.

Rezervatia de stuf, Sic, Cluj

Rezervatia de stuf, Sic, Cluj

Apoi am observat ceea ce vedeți și voi în fotografie: cizme atârnate în afara casei.

Rezervatia de stuf, Sic, Cluj

Mi se pare un prilej perfect ca să cobori din mașină și să afli care este povestea lor, a cizmelor atârnate.

Rezervatia de stuf, Sic, Cluj

Cum a început povestea olandezului în Sic, Cluj

În Sic (la aproximativ 60 km de Cluj) existau mai multe case de dans. Acolo se adunau locuitorii după munca zilelor să danseze, să bea  țuică și să se simtă bine.

În Sic oamenii încă sunt tradiționali, se îmbracă  în costumele tradiționale, se îmbracă frumos și când merg la sapă și dansează pe muzică populară, cântată de lăutari.

Se pare că nu este atât de uitat de lume deoarece  în 2004 un olandez a venit în sat și a cumpărat casa de dans.

Numele lui este Michel van Langeveld și spune că a vrut să îi ajute pe maghiari să își păstreze tradiția dansului și a realizat Fundația Csipkeszeg în 2008. El s-a mutat aici și pare un om mulțumit, fericit, care trăiește simplu și frumos.

Olandezul a restaurat casa de dans și a făcut un muzeu pentru muzică și dans, chiar lângă casa de dans.

Seri de dans se mai fac. În camera în care este făcută fotografia de mai jos, Michel a amenajat și un bar unde sunt băuturi, astfel încât serile de dans să fie perfecte.

Pe lângă toate aceste lucruri, dacă vreți să mergeți acolo, se poate sta acolo câteva zile deoarece lângă mai are o casă în care există posibilitatea cazării: 5 camere disponibile pentru maxim 18 persoane, plus mic-dejun și alte surprize frumoase.

Eu zic că merită. Este un peisaj superb și vreau să găsesc persoane care să vrea să fugim în Sic, să ne relaxăm, să respirăm aer curat și să întâlnim oameni cu povești de viață simple, dar frumoase.

Îl admir pe Michel van Langeveld pentru ceea ce face, pentru ospitalitate și prietenie.

A stat de povești cu noi, ne-a povestit ce face el și povestea cu atâta pasiune și bucurie în glas. Era fericit că suntem acolo și că vrem să afăm mai multe. Ne-a arătat fiecare încăpere și ne-a făcut să vrem să ne întoarcem.

Și așa va fi! 🙂

2 thoughts on “Olandezul Michel s-a mutat în Sic (rezervația de stuf, Cluj)”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.