Skip to content

Festivalul Hameiului în Sighișoara: hamei, rock și folk

Săptămâna trecută am aflat de Festivalul Hameiului (perioada 6–8 septembrie) și mi-am rezervat weekend-ul pentru a ajunge acolo pentru o mini vacanță de 4 zile. Voiam să ajung în Sighișoara „vara asta” și voiam neaparat să fie un eveniment în perioada în care merg. Așa că…hamei să fie!

Festivalul hameiului 2013 sighisoara afis

Programul arată destul de interesant și mă bucur că nu este promovat doar conceptul de „festivalul berii”, genul de festival care devine bâlci ieftin, cu bere, mici și grătar peste tot, fără puțin „condiment”, fără farmec și doar cu scopul de a vinde. Festivaluri plastice ale berii.

De data asta, Festivalul Hameiului pare altceva. Pe site scrie că cele mai întinse culturi de hamei se găsesc în plantaţii din jurul Sighişoarei. Principalii cultivatori de hamei s-au asociat și au format Asociația Producătorilor de Hamei din România pentru a-și proteja culturile și pentru a păstra această veche tradiție. Ei caută mijloace de promovare și susținere a producției românești de hamei.

De aceea a luat naștere ”Festivalul Hameiului” la Sighișoara. Urmăriți promo-ul festivalului:

Concertele se vor desfășura pe SCENA DE JOS și SCENA DE SUS, intrarea va fi 10 lei pe zi in cetate pe baza de bilet. Pentru spectacolele de la scena de jos intrarea va fi liberă.

Intregul program il poți vedea aici.

Eu vreau să văd și sper să ajung la:

 • Parada Carului cu hamei.
 • La un concert de fanfare la Cortul cu hamei ( Fanfara Sighisoara).
 •  Rezident EX – Germania
 • Prima etapa a sectiunii „Festivalului de folk”  sub coordonarea lui Ducu Bertzi.
 • Recital Adrian Ivanitchi
 • Concert Byron
 • La Festivalul de film SFF la: scurt-metraje, Undeva la Palilula (Silviu Purcărete), După Dealuri (Cristian Mungiu).
 • Concert ALTERNOSFERA
 • Spectacol pirotehnic de sunet si lumina ( jonglerii cu flacari)
 • Etapa a II-a a Festivalului de folk.
 • Concert Ducu Bertzi
 • Concert Grimus
 • Sceneta de teatru interactiv Vlad Tepes, sasii si hameiul (o punere in scena a legendei cultivarii hameiului) – Paladinii de Terra Medias. 

Din cauză că trebui să mă întorc în Cluj, nu o să prind concertele celor de la Luna Amara, Fără Zahăr și Nicu Alifantis.

Pe majoritatea muzicienilor și formațiilor poți să îi vezi destul de des la alte evenimente, lucru care este favorabil pentru ei și pentru fanii lor, evident. Este bine că sunt chemați și nu sunt promovați doar „artiștii de duzină” care sunt la Tv și la radio.

Festivalul Hameiului ar putea avea o oarecare continuitate și notorietate deoarece este o inițiativă interesantă, într-un oraș cu un potențial turistic foarte mare. Potențialul turistic trebuie să fie exploatat și în afara Festivalului Medieval, care nu mai este ce a fost cândva.

De joi voi fi în Sighișoara, cazată aici. Mai trebuie să ajungem acolo, să vedem cum se va desfășura și să avem vremea de partea noastră. Lasă-ne ploaie să ne bucurăm de ceea ce ne-au pregătit organizatorii!

Rock on and „hamei” on! 🙂

PS: Aici o să pun fotografii din timpul festivalului.

 

 

Cine mai vine? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.