Skip to content

Despre un cimitir plin de istorie- Cimitirul Central din Cluj

Știu că poate pentru unii sună ciudat și sinistru, dar îmi plac cimitirele.

Emană atâta liniște, împăcare și totodată tristețe. Eu când intru într-un cimitir singură sau cu o persoană, maxim două, mă simt bine.

De când am auzit de cimitirul central din Cluj, am vrut să merg. Ieri în sfârșit am mers și m-am simtit foarte bine. Nu îmi închipuiam că o să mi se pară atât de interesantă o plimbare în cimitir, deși trebuia să anticipez cât de interesant poate fi un cimitir din secolul al XVI-lea  (autoritățile au luat decizia înființării cimitirului după epidemia de ciumă din anul 1585)

Cimitirul Central din Cluj se numește Hajongard ( în maghiară Házsongárdi temető, termenul este preluat din limba germană Hasengarten și înseamnă Grădina Iepurilor) este un cimitir plin de istorie în care mă voi plimba mai des, până voi găsi mormântul fiecărei peronalități care „doarme” aici.

Cimitirul central din Cluj este total diferit față de cimitirul municipal din Sibiu.

În primul rând așezarea le deosebește. Cel din Sibiu este pe teren întins, plat, sec, iar cel din Cluj este pe un deal, tot urci și unele mormintele sunt așezate foarte ciudat.

Mare mi-a fost surpriza să descopăr multe edificii interesante din punct de vedere arhitectural, unele având câteva sute de ani vechime.

Deși un cimitir nu este un muzeu cu informații aferente fiecărui monument, mi-a părut rău să văd câte un mausoleum impunător, cu embleme și forme arhitecturale foarte interesante și să nu aflu al cui aparține.

Am observat foarte multe pietre funerare extrem de interesante și vreau să le știu povestea.

Astfel că am găsit o știre din 2008 pe www.ziuadecj.ro în care există această declarație:

Avem în strategia Direcţiei ca şi Cimitirul Central să devină obiectiv turistic. Deocamdată suntem în faza de documentare şi discutăm cu istorici şi oameni de cultură care cunosc istoria cimitirului, astfel încât să avem cât mai multe informaţii despre el. Sperăm ca până la sfârşitul acestui an să avem în cadrul Centrului de Informare Turistică pliante şi hărţi ale cimitirului, în limbi de circulaţie internaţională”, spunea Darius Pintilie, directorul Direcţiei Relaţii Comunitare şi Turism.

Și văd o schimbare. În anul 14 decembrie 2011 apare o știre pe www.adevarul.ro conform căreia Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj a finalizat clasarea a peste trei sute de monumente funerare propuse pe lista monumentelor istorice. Mă bucură foarte mult această veste deoarece chiar am simțit că este un alt fel de cimitir

„Unul dintre scopurile acţiunii este salvarea mormintelor şi cavourilor din cimitir, care sunt extrem de valoroase.

Am dorit să facem şi o bază de date cu toate monumentele funerare, pe care să le postăm pe Internet, pe un site special, care va fi operaţional în martie 2012, astfel încât toată lumea să aibă acces, să le vadă, să vadă istoricul fiecărui mormânt şi fotografia fiecăruia. Vom face şi o hartă interactivă. Link-ul de la acest site va putea figura pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca sau al Direcţiei Judeţene de Cultură Cluj“, a spus Maksay Adam.

Acesta a adăugat că protejarea mormintelor din Cimitirul Central va duce şi la creşterea numărului de turişti care vizitează anual monumentele funerare de aici, dar și că că lista mormintelor va figura pe un site special care va deveni operaţional în martie 2012.

Deocamdată nu am găsit site-ul respectiv și sper să apară luna aceasta.

Citeam pe Wikipedia cât de multe personalități au fost îngropate aici.

Enumăr aici câteva și o să merg în căutarea și fotografierea lor cât mai curând.

  • Ion Agârbiceanu (1882-1963). Știați că printre multe lucruri realizate, el a fost după 1918  director al ziarului „Patria” din Cluj (1919 – 1927), apoi al ziarului „Tribuna” din Cluj (1938 – 1940).
  • Constrantin Daicoviciu (1989-1973) a fost  istoric și arheolog, profesor, rector al UBB și  a fost membru al Academiei Române.
  • Gheorghe Dima (1847- 1925) compozitor, dirijor și pedagog român.
  • Emil Racoviță (1868-1947) savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă).
  • Iuliu Hațieganu (1885-1959) medic recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei.
Dar mulți alții își au pietrele funerare în acest cimitir care merită vizitat.
V-am stârnit curiozitatea și interesul? Sper că da și că mergeți la o plimbare acolo, doar nu costă nimic și  e primăvară, iar acolo încă găsești zăpadă, deocamdată.
Am găsit și acest documentar:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ftE8jdGNBgQ]
Fotografii vedeți mai jos sau pe pe pagina de Facebook, dar urmează să vedeți mai multe fotografii din cimitir deoarece chiar sunt interesată de subiect și aștept și alte sugestii sau completări.

Meow Gallery: The gallery is empty.

7 thoughts on “Despre un cimitir plin de istorie- Cimitirul Central din Cluj”

  1. Cand am fost la o inmormantare, aici in Cimitirul Central, urcam cararea si mare mi-a fost mirarea sa il gasesc pe Racovita ingropat aici. Sunt o groaza de personalitati importante si morminte vechi, vechi. E fain de vizitat si mult de urcat.

  2. Da e superb cimitirul nostru central, dar mergi si la cel din Gruia..si acolo gasesti arta si liniste..
    E bine ca incepem sa promovam si aceste obiective turistice foarte cautate in alte parti..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.