Skip to content

Despre ARTmania 2014 si galerie foto

ARTmania a bifat în perioada 4-10 august 2014 cea de-a IX-a ediţie a festivalului cu formaţiile Eluveitie, Therion, Rage, Diary Of Dreams şi cu alte trupe străine şi româneşti, în total 25 de concerte organizate în patru locaţii diferite din Sibiu.

Rockul symphonic, heavy, doom şi black metal, post-rock, progressive, experimental şi alternativ au adus, conform organizatorilor, aproximativ 10.000 de spectatori în toate locaţiile festivalului: Vampires’ Den (scena principală a festivalului), în Piaţa Mare, în curtea Palatului Brukenthal, la Casa Altemberger si la Teatrul Gong. Anul 2014 este anul noutăților pentru ARTmania: mai multe locaţii, 4 scene, proiecţii de film, workshop-uri şi alte evenimente culturale.

Am scris o recenzie a festivalului aici, pe Iconcert.ro, site-ul de evenimente cu care colaborez.

În afară de o ediție, am fost la fiecare ediție a festivalului și simt un declin al festivalului: vin mai puțini oameni, nu se utilizează toate avantajele pe care le are Sibiul și nu se face mai mult efort pentru a renaște festivalul și pentru a-l face din nou să fie de interes pentru publicul rock.

Cu toate astea, fanii metalului vin la festival pentru a-și vedea formațiile preferate.

ARTmania 2014 Teodora Neagu (20)Am fost prezentă și anul acesta la festival și am realizat fotografii. Din păcate, din cauza organizării și a amplasării scenelor la o distanță relativ mare una de cealaltă, am pierdut multe formații.

ARTmania s-a desfășurat la Hala Balanța, fosta fabrică de cântare a orașului, cu denumirea Vampires’ Den.

Vampires’ Den este o locaţie care a fost destul de contestată de persoanele prezente la festival deoarece este departe de Piaţa Mare, nu îţi oferă posibilitatea să te deplasezi rapid de la un concert la celălalt, iar acustica halei nu este cea mai bună pentru un festival de anvergura festivalului ARTmania. La care se adaugă pietrişul, praful, atmosfera industrială şi mirosul specific de fabrică.

ARTmania 2014 Teodora Neagu (64)Vineri, în Piaţa Mare au cântat formaţiile: Verde (Cluj) şi Zdob şi Zdub, iar la Vampires’ Den au cântat: Diary of Dreams, Eluveitie, Rage, Prohod, Hathor, Wartime, An Theos.

Eluveitie

Este una dintre formaţiile pe care am dorit să o văd live. Din păcate, membrii formaţiei au anunţat că nu cântă cu instrumentele şi pe echipamentele proprii deoarece acestea au ajuns la o altă destinaţie şi trebuie să cânte cu alte instrumente. Cu toate acestea, concertul a fost foarte bun şi apreciat, fiind apariţia serii.

Genul abordat: Folk-metal

ARTmania 2014 Teodora Neagu (5) ARTmania 2014 Teodora Neagu (14)

Tagma live in Piața Mare

ARTmania 2014 Teodora Neagu (24)ARTmania 2014 Teodora Neagu (22)

Alternosfera în Piața MareARTmania 2014 Teodora Neagu (33)Therion

Pentru Therion am vrut să merg la ARTmania și am stat tot concertul în photo pit, fără înghesuială, doar cu fotografii. Artiștii au permis fotografilor să stea tot concertul în fața scenei, deși de obicei după 3 melodii fotografii trebuie să iasă din zona destinată presei.

Așa că am ales să rămân acolo și am savurat fiecare minut din concert .

ARTmania 2014 Teodora Neagu (62) ARTmania 2014 Teodora Neagu (49) ARTmania 2014 Teodora Neagu (59) ARTmania 2014 Teodora Neagu (54) ARTmania 2014 Teodora Neagu (35) În ultima zi de concerte au cânta: Tagma, Alternosfera, Tides From Nebula, Daemonia Nymphe, QuantiQ, Tiarra şi Shattered Hope, Rîul Doamnei, Equilibrium, Therion, The Hourglass.

Concluziile mele

Se ştie deja că mutarea festivalului ARTmania la Complexul Balanţa nu a fost cea mai fericită decizie şi că s-au iscat multe discuţii pe tema aceasta, dar decizia municipalităţii nu poate să fie contestată, iar festivalul a avut loc deja.

Cu toate inconvenienţele şi micile neplăceri, fanii muzicii rock au fost prezenţi la festival ca să îşi asculte live formaţiile preferate şi pentru a susţine mişcarea rock, indiferent că festivalul s-a desfăşurat în Piaţa Mare sau la fosta fabrică de cântare şi greutăţi a oraşului.

Cel mai important lucru este că festivalul a avut loc, că nu a fost anulat din cauze administrative şi ne rămâne să sperăm că se vor găsi soluţii mai bune şi că să va lucra mai mult la aspectele organizatorice, muzicale, estetice şi de comfort ale festivalului.

Să ne vedem cu bine şi la ediţia a X-a. Rock on!

Intreaga recenzie o gasesti pe Iconcert, aici.

Galerie foto:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.