Skip to content

Am fost cu caiac pe Crișul Repede

Vara asta vreau să fac mai multe lucruri pe care încă nu le-am încercat. Așa că am început cu dreptul în weekendul 28-29 mai și am avut 2 zile perfecte cu o tura de 4 ore cu caiac și speologie.

Weekendul a fost împărțit în 2 activități principale: în prima zi am mers cu caiacul pe Crișul Repede, am dormit cu cortul, iar a doua zi am făcut speologie într-o peșteră spectaculoasă. (despre asta în următorul articol). 🙂

O să povestesc pe scurt cum a fost, dar nu pot să exprim în cuvinte 100% cât de fain a fost.  Am noroc că mă ajută fotografiile.

Caiac Crisul Repede (6)

Sâmbătă: Cu caiac pe Crișul Repede de la Bratca la Vadu Crișului

Zona: Bratca, Șuncuiuș, aprox 100 km de la Cluj.

A fost o experiență pe care abia aștept să o repet. Încep prin a spune că nu a fost greu și periculos așa cum îmi imaginam. Caiacul este ambarcațiunea din poze, cu o formă alungită. Este rapid, dar nu la fel de stabil precum o barcă.

Fiecare dintre noi a avut caiac de o persoană deoarece este mai ușor de manevrat față de un caiac de 2 persoane și tu decizi singur în ce direcție mergi și ce faci cu caiacul tău.

L-am avut ca ghid pe Octavian de la Adventure Center (foto), iar el ne-a explicat ce avem de făcut, cum să procedăm dacă o să cădem și a fost în permanență lângă noi, asigurându-se că totul se desfășoară fără probleme.

Vi-l recomand pe Octavian, este persoana perfectă pentru un weekend vesel și plin de aventură. Este prietenos, vorbăreț, explică bine și știe ce face. În nici o secundă nu am simțit că nu ne-am descurca.

Caiac Crisul Repede (8)

Octavian a venit echipat cu 6 caiace, padele (vâsle), costume din neopren, căști de protecție, veste.

A fost o adevărată distracție + frustrare să ne îmbrăcăm cu costumele deoarece sunt foarte strâmte și era cald afară. 🙂

Costumele sunt din neopren și protejează la contactul cu apa rece. Poți să cazi în apă, dar nu simți apa rece pe piele imediat.

Caiac Crisul Repede (3)

Plimbarea cu caiacul a fost foarte plăcută. Am „vâslit”, am povestit, ne-am întins și ne-am lăsat duși de apă în porțiunile foarte line. Aici am făcut o pauză de dulciuri.

Am uitat să precizez că a venit și bunicul care are 75 de ani? El a fost eroul nostru 🙂

Caiac Crisul Repede Caiac Crisul Repede

Cascada Vadu Crișului – pauza de o baie și poze

Caiac Crisul Repede

Caiac Crisul Repede

Caiac Crisul Repede (4)

Unde poți merge cu caiac

De exemplu, pe site-ul Adventure Center scrie că se poate merge cu caiacul pe râurile de munte Criș și Arieș, dar și pe lacurile de acumulare:

  • Tarnița
  • Lacul Beliș – Fântânele
  • Vida
  • Drăganul
  • Luncani

Ei organizează multe drumeții și aventuri în țară, dar și în străinătate. O să mă interesez de mai multe, iar dacă doriți detalii, puteți să îi contactați și pe Facebook.

În curând sper să încerc canyoning și rafting. Vă recomand să încercați kayaking, dar să aveți cu voi o persoană/ ghid care are echipamente de siguranță și care știe unde vă duce. Este important să cunoască râul și debitul lui, dar și să vă facă să vă simțiți în largul vostru.

În curând o să scriu și despre ziua de duminica în care am fost la speologie în Peștera Bătrânului.

Cine a mai fost cu caiacul/ rafting/ canyoning? Sunt aici amatori de senzații pe apă? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.