Skip to content

Ai jucat Airsoft? Dar mai ții minte pistoalele cu bile?

(foto)

Îți mai amintești pistoalele cu bile de când eram mici? Îți amintești cum fugeai prin fața blocului, prin grădini și pe unde apucai pentru a te ascunde de lovitura bilelor în zona feței și cum ținteai pentru a-l lovi pe „inamic”?

După perioada cornetelor și a pistoalelor cu bile, a apărut interesul pentru jocurile pe calculator: “Counter-Strike”,”DOOM”, “Delta Force”, “Battlefield” erau jocurile care au captat copilăria multora dintre noi. Eu m-am jucat Counter- Strike, Quake și Doom deoarece îl vedeam mereu pe fratele meu care se juca, așa că am încercat de câteva ori. Hărțile și bazele militare din Counter-Strike erau interesante, deși erau repetitive, iar jocul nu necesită strategie prea multă sau imaginație, astfel încât nu am fost niciodată o împătimită a jocului.

În schimb, aş vrea să încerc Paintball şi Airsoft deoarece se desfăşoară în realitate, nu ai nevoie de calculator, poţi să te joci în aer liber cu prietenii şi colegii şi sunt mult mai dinamice şi distractive. Aşa că m-am documentat despre Airsoft (de data asta) și mai jos sunt câteva informații pe care le-am găsit în diverse surse, dar i-am și rugat pe câțiva prieteni care au fost să ne spună despre experiența lor și ne dacă recomandă jocul. Am scris exact mesajele de la ei mai jos puțin.

Airsoft – transpunerea în realitate a jocurilor fps

poze-echipament-militar airsoft

Foto: airsoft6.ro

(FPS- First person shooter)

Airsoft este un joc în care se simulează un conflict militar. Acesta este chiar transpunerea în realitate a jocurilor menţionate mai sus: jocul se desfășoară de obicei în locuri special amenajate, pe câmp, dealuri, în foste fabrici/uzine/unități militare care au devenit ruine și care sunt ideale pentru a simula o luptă armată între echipe.

Cel mai mare avantaj al jocului este faptul că se desfășoară în aer liber, peisajul este realist, iar rezultatul = un mod mult mai plăcut de a petrece timpul cu prietenii.

Este interesant faptul că se utilizează accesorii airsoft care imită echipamentele militare. De exemplu, pentru ca jocul să imite cât mai bine un conflict militar armat se folosește echipament airsoft special: geci, jachete, veste, bocanci, arme airsoft, căști de protecție, ochelari etc. Armele utilizate sunt replici ale armelor adevărate şi în loc de gloanţe au bile din plastic.

Știai că: Armele de airsoft pot fi achiziționate împreună cu bile airsoft și cu alte echipamente, dar pentru a putea deține o replică de airsoft trebuie să ai 18 ani?

Ce trebuie să știi înainte de a juca pentru prima oară Airsoft

Am căutat câteva reguli și lucruri interesante de știut despre acest joc:

Am mai aflat că în România există multe cluburi si grupuri în multe orașe (airsoft Cluj, airsoft Constanta, Sibiu, Arad, București etc) care practică acest sport la nivel local în cadru organizat cu scopul de a se recrea si pentru a se distra. În cadrul jocurilor sunt stabilite reguli de siguranță care sunt obligatorii si sunt luate măsuri de precauție pentru eventuale accidente.

Opiniile celor care au jucat Airsoft

I-am întrebat pe câțiva dintre prietenii mei care au jucat Airsoft cum li s-a părut experiența și dacă mai recomandă jocul.

Tony Câmpian:

Îmi place deoarece este o activitate mai neconvenţională în aer liber. Este echivalentul mai bun a unui joc multi player și aș prefera oricând să joc Airsoft cu prietenii decât să jucăm online, fiecare acasă, singur pe calculatorul lui. Dacă ești pasionat de jocuri tip ”shooter” ”fps” și prietenii din gașca ta sunt și ei pasionați de ele, este o experiență mult mai interesantă să joci în aer liber, să ai arma în mâna ta și să alergi de colo-colo încercând să îl ”împuști” pe inamic.

Din punctul meu de vedere, Airsoft-ul este mai puțin periculos decât Paintball-ul și este mai accesibil pentru grupuri în care sunt și fete, de exemplu. Este perfect pentru nostalgicii care se jucau cu pistoale cu bile, mai ales că se adaugă și un scenariu cu mașini, turnuri, butuci de lemn, baza fiecarei echipe etc, în functie de locație.

Cosmin Silaghi:

Am fost la airsoft o singura data si a fost o experienta frumoasa. Pentru un gamer, e o experienta si mai frumoasa doar pentru simplu fapt ca relationezi cu toate jocurile de care l-ai jucat. Ai nevoie de coordonare intre coechipieri. Munca in echipa conteaza foarte mult si nu prea poti sa faci eroisme.

Gergő Filep:

Comparativ cu Paintball, este mai realist, deci mai fain pentru cei care vor sa joace un astfel de joc la un nivel mai aproape de realitate, armele imita cele reale, foarte autentice, iar ca feeling si ca utilizare (bineinteles cu gloante de plastic), avand in vedere ca armele sunt mai performante, se poate juca pe teritoriu mai mare, avand in vedere ca au un range mult mai mare decat paintball de exemplu. Astfel, poti avea o varietate mai mare de piste si stiluri de a juca (padure, o fabrica parasita, pista artificiala din obstacole etc).

Dintre toate jocurile cu arme, părerea mea e că Airsoft este cel mai fain.

Paintball este in dezavantaj pentru ca are rezervor mare de bile, care la randul lor merg haotic din arme, nu ai tinta la fel de buna si sunt grele, totodata nu imita arme adevarate (pentru cunoscatori si entuziasti). Laser Tag , este foarte accurate si nu poti trisa, in schimb are nevoie de echipament mai scump, si nu e la fel de mult distractie pentru ca nu ai feelingul de arma, doar un laser pe breloc, ca in liceu :).

Ca sa detii un echipament full de Airsoft costa vreo 1200-1500 de lei, cu haine, arma de calitate si tot. De asemenea, un mare avantaj este ca bilele consumabile sunt mult mai multe si mai ieftine la set decat la paintball. In mare parte, Airsoft este foarte fain, mai ales jucat pe terenuri  accidentate si impadurite.


Abia aștept să merg să joc Airsoft, deja ştiu locaţia din Cluj pentru paintball şi Airsoft. Aştept căldura şi nu cred că o să fie prea greu să îmi conving prietenii să vină. 😉

Tu ai jucat vreodată Airsoft sau doreşti să încerci experienţa?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.