Skip to content

Sorin Romanescu și Alex Man – doi virtuoși ai muzicii

Seara de joi m-a prins în frumosul club District 1. Într-o atmosfera cum de mult timp nu am simțit în orașul Cluj-Napoca, după ce au fost prezentați și lăudați cum se cuvine, pe scenă au urcat Sorin Romanescu și Alex Man, doi chitariști foarte buni. Iar când spun asta, ca dovadă mai stau și fapte „scrise”: Sorin Romanescu a fost desemnat „Muzicianul anului” în 2008 și 2010, iar Alex Man – „Revelația anului 2009“.

Acest concert face parte din turneul de lansare a CD-ului „Premiile jazz-ului românesc 2010”.

Cei doi virtuoși ai chitarei au urcat pe scenă cu o întârziere de o oră fața de cea trecută pe afiș, dar acest lucru nu a deranjat pe nimeni, fiind dată atmosfera plăcută din club. Așadar, recitalul a început în aplauzele celor prezenți, care nu au fost foarte mulți, dar nici puțini dacă e să ne raportăm și la celelalte două săli ale clubului, unde oamenii au stat la masă și au auzit tot ce se întâmpla în sala principală.

Îmbinările de note plăcute auzului au fost întrerupte câteva minute de către Sorin Romanescu pentru un reglaj de sunet, astfel încât concertul să poată fi auzit și în celelalte săli.

După cum am mai spus, de mult timp nu mi-a mai fost dat să merg într-un club așa de elegant, unde predomină frumosul, ambientalul, personalul clubului ajutând la crearea acestei atmosfere plăcute, desigur, cu muzica jazz care îți îmbie toate simțurile.

Oamenii prezenți, mai ales la începutul concertului, au stat chiar în fața scenei, pe scaune, zâmbind sincer și aplaudând după fiecare melodie –  vizibil încântați că înaintea lor se află asemenea oameni valoroși. În public, l-am putut vedea și pe Roje, cel care alături de Aminda formează unul dintre cele mai cunoscute duo-uri ale scenei clujene, care se vedea ca se simte și el foarte bine.

Aldo Blaga, invitatul pasionat de Frank Sinatra

După o oră de recital, în care cei doi au cântat așa cum știu ei mai bine, a fost anunțata o pauză. În acest context, ne-a fost prezentat invitatul special al serii: Aldo Blaga, care a susținut un micro-recital vocal. Cel care l-a prezentat a spus „L-am admirat pentru vocea lui, pentru repertoriul său, și acum va cânta cu negativele de pe laptop.”

Aldo Blaga este un muzician destul de cunoscut, mai ales datorita postărilor sale de pe YouTube. În plus, el susține concerte destul de des în clubul District 1. În afară de voce, Aldo cânta la clarinet, pian și chitară.

Elementele cele mai frumoase din recitalul său au fost faptul că are într-adevăr o voce foarte bună, comunicarea cu publicul (a coborât de pe scena și a stat mai aproape de oamenii prezenți), dar și melodiile standard de jazz pe care a ales să le interpreteze.

Din păcate, momentul său a fost destul de scurt. Melodia The way you look tonight a determinat un cuplu sa danseze, lăsându-se purtați de muzicalitatea sensibilă a melodiei, dar și de vocea lui Aldo, care parca te „instigau” la un dans cu persoana iubită, sau, de ce nu, cu o persoană din public.

Un punct slab al prestației lui Aldo Blaga l-a reprezentat faptul că a folosit negative de pe laptop, publicul fiind privat de bucuria de a asculta o trupa întregită de chitariști, saxofoniști etc. Cu toate astea, desigur, punctele pro depășesc acest detaliu, care a fost, până la urmă, doar unul de moment.

„Va face o mare cariera, sunt convins”, spunea cineva și asta îi dorim și noi, din tot sufletul, deoarece un lucru este cert: Aldo Blaga este talentat.

Dar sa nu uitam de ce am venit la District 1 – pentru a-i asculta pe cei doi chitariști care, imediat dupa recitalul lui Aldo, au revenit pe scenă pentru a mai bucura publicul cu încă câteva piese.

Deși Sorin Romanescu și Alex Man nu au comunicat deloc cu publicul, exista o comunicare între cei doi, care își mai zâmbeau și chicoteau, din motive știute doar de ei.

Sorin Romanescu a cântat pe o chitară specială, denumita chitară bariton (vezi poza in linkul de mai jos). În anul 2010, s-a împlinit un an de când lutierul Domenico Moffa i-a construit o chitara bariton lui Sorin Romanescu. Această chitară sună foarte bine, diferit de una normală.

Una peste alta, cei doi muzicieni au colaborat cu mulți alți artiști cunoscuți de-a lungul timpului și aseară au poposit la Cluj pentru a ne dovedi că se pricep fără doar și poate la ceea ce fac și că merită toate premiile și aprecierile primite.

Așadar, seara dedicată jazz-ului din District 1 a fost una ideală pentru a ieși din monotonia unei seri de joi obișnuite, în acorduri și note melodioase de jazz, într-o atmosfera extrem de plăcuta și de liniștita, alături de oameni frumoși și (unii dintre ei) extrem de talentați.

Publicat pe  site-ul www.flipflop.ro   

http://flipflop.ro/home/2011/04/15/sorin-romanescu-%C8%99i-alex-man-doi-virtuo%C8%99i-ai-muzicii/Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.