Skip to content

Sondaj:Asculți radio? + Istoricul radioului City Fm.

Cu toate facilitățile oferite de actualul Web 2.0, nu foarte multă lume mai asculta radio.

Ceea ce nu îmi face o impresie prea bună, deoarece radio-ul este, din punctul meu de vedere, cel mai prietenos din ramura jurnalismului: asculți muzica care îți place (asta dacă alegi un radio potrivit gusturilor tale), asculți știri spuse într-un mod mai prietenesc  decât dacă le citești într-un ziar, reportaje bune și programe de însoțire: ești în mașină singur și asculți o emisiune radiofonică. Parcă nu mai ești așa de singur.

Mie îmi place foarte mult să ascult radio. Mai ales cele care au ceva de spus, nu cele care doar pun muzică comercială fără mesaj și fără atitudine.

Îmi place să ascult emisiuni culturale, emisiuni în care intră ascultătorii în direct.

Vă rog răspundeți :

[polldaddy poll=5142884]

 

Am dorit inițial să realizez un istoric al radioului Guerrilla pe care îl ascult frecvent, dar m-am răzgândit și am ales City Fm, acesta fiind primul radio de nișă din România, în segmentul muzicii rock.

Știi ceva despre el? Ai auzit de el?

  Radio CityFM este primul post de radio din România care a emis muzică rock.

  Istoria acestui post de radio a început în iunie 2004, în București,  pe frecvența 106,2 Mhz.

  CityFM emite și în Sibiu pe frecvența de 98,3 FM și in Roman pe 91 FM, dar și în spațiul online, pe site-ul www.cityfm.ro .

  • Post radio de nișă: „Inima ta bate rock?”

Acest radio a venit ca o alternativă la toate celelalte posturi radio de tip comercial și își propune să promoveze valorile culturale contemporane în materie de rock și să țină publicul la curent cu tot ceea ce presupune acest gen de muzică: trupe care merită să fie promovate, albume noi, dar și noutăți din rândul trupelor consacrate.

Valorile promovate de acest radio sunt: integritatea („Nu ne schimbam profilul în funcție de trenduri.”), personalitate („În loc să fim oricine, mai bine devenim cineva.”) și perseverență („Ne respectam principiile si mereu incercăm să ne autodepășim.”)1

Primul slogan a fost “La Rock comanda! apoiInima noastra bate ROCK!” dar și adresarea directă către public  “Inima ta bate ROCK?”

  • Cine a deținut radioul de-a lungul timpului?

La începutul acestui radio, omul de afaceri, Paul Opriș a fost proprietarul lui.

Paul Opriș a fost fondatorul TELE 7 ABC, acționar sau proprietar a Etno Tv, Total Sport Fm,  TV K Lumea, Tv și Radio Europa Nova și AS TV, dar a decedat în anul 2006.

Din anul 2006, CityFM are ca acționari două persoane juridice: Swiss Capital, cu 52% din acțiuni și Atomic New Media, cu 48%.

În anul 2011, omul de afaceri Adrian Andrici, proprietar al postului de radio City FM si cunoscut investitor pe bursa, l-a înlocuit pe directorul general al City Fm-Gabriel Oprea cu Cristian  Raileanu.

Cristian Raileanu este absolvent al Facultatii de Cibernetică, cu o experienta de 10 ani ca manager, iar în prezent ocupă si poziția de business administrator la revista Kamikaze (revista realizată în martie 2010 de jurnaliștii demisionari ai Academiei Catavencu).

 

  • Lor le bate inima rock!

Echipa de știri este formată din: Carmen Ivanov (redactor-sef), Cătălin Fartaes( editor- prezentator), Mădălina Titu (editor- prezentator) și Denise Rifai (editor- prezentator) și a împlinit un an de când lucrează în această formulă.

Alături de echipa de știri, sunt realizatorii de emisiuni: Silviu Munteanu, Adrian Despot, Gabriel Neacșu,  Anca Nita, Kirk, Marcel Platon, Mihai Bara, Mihai Cioceanu, Baghera, Lucian Boariu.

 

Destul de recent, în studioul CityFM au susținut concerte live formațiile Grimus, Byron și Iris.

Interesul pentru muzica bună i-a determinat pe realizatorii de emisiuni să îi invite, la diferite emisiuni ale postului pe: Madam Hooligans, Doru Trascau (solistul trupelor The Mono Jacks si AB4),  toboșarul Razvan Ristea, Goran Bregovic, Accept.

Formația Grimus

 

Timp de 6 ani, CityFM a fost singurul post de nișă pe genul muzical rock, iar în anul 2010  a fost lansat postul de radio ROCK FM, care mizează, în principiu, pe rock classic.

 

Concertul formației BYRON

Concertul formației BYRON

 

În prezent, radio CityFM apare în statisticile radio realizate la nivelul Bucureștiului de către IMAS Marketing și Sondaje, dar și pe forumurile de pe internet, existând discuții interesante pe tema radio-urilor din România.

Mai jos puteți vedea o statistică realizată de IMAS în vara anului 2010, adică înainte să apară și postul de radio ROCK FM:

Pe site-ul radio-ului nu există o rubrică dedicată istoricului acestui post de radio, care totuși are câțiva ani de muncă. Astfel, din lipsă de informații, acestea sunt informațiile care deocamdată alcătuiesc acest scurt istoric.

În concluzie,  CityFM, un post de radio de nișă, reușește să se impună în radio-urile tradiționale și în cele online, având un public țintă care apreciază programele radio-ului și faptul că se distanțează simțitor de radio-urile comerciale.

Oamenii care formează echipa CityFM au meritul de a nu se fi distanțat de scopul inițial al proiectului, adică de a fi o alternativă la posturile comerciale ale momentului și de a promova valorile culturale contemporane în materie de rock și de tot ce ține de muzica rock.
Regula lor: „Evitam clișeele și transmitem numai muzica rock de calitate!”

„Inima ta bate rock?”

 
 

  • Surse:

Fotografiile sunt preluate de pe site-ul City Fm și de pe pagina de Facebook și Wikipedia.


4 thoughts on “Sondaj:Asculți radio? + Istoricul radioului City Fm.”

  1. Pacat de el. Un post de radio bun. In Bucuresti mai exista doar on-line, frecventa de 106.2 fiind deja preluata de un alt post, axat pe cu totul alt gen (de muzica, etc.)

  2. Mulțumim. Articol bine documentat. Eu momentan ascult ProFM și noaptea câteva radiouri de dincolo, pe iPhone, care nu știu cum se numesc (că sunt la grămadă 😀 )

    1. Aha.Multumesc pt feedback. Incearca sa asculti radiouri romanesti, Guerrilla sau City Fm sunt foarte bune. Sincer eu cel mai des ascult Guerrilla. 😀 Dar depinde si de preferintele tale muzicale 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.