Skip to content

Putem să vorbim despre concertul Joe Satriani la superlativ? Opinii

Marți 13 octombrie 2015 a fost o zi în care mulți chitariști și muzicieni au fost foarte fericiți pentru că au asistat la unul dintre concertele la care probabil că visau de ani de zile: Joe Satriani live în Cluj.

Cum a fost evenimentul pentru mine

Am fost la concert și îți spun sincer că nu mi-a păsat cât este ora, dacă au început la fix, dacă au început la și 3 minute. Abia am așteptat să ajung la Sala Polivalentă și să îl ascult pe Satriani, unul dintre cei mai populari, influenți și „copiați” chitariști (ca stil de interpretare).

Pe scurt: Concertele, calitativ și muzical vorbind, au sunat impecabil și s-au ridicat la marile așteptări ale publicului, având în vedere notorietatea artiștilor. Organizarea nu a fost cea mai bună, au existat multe lacune, dar pentru mine muzica a câştigat seara şi încerc să nu mă leg foarte mult de aspectele organizatorice. Ei cred că ştiu deja care au fost problemele şi sper doar să le noteze și să le remedieze la următoarele evenimente. Adică să nu se mai repete.

Acum pe lung:

Dan Patlansky – revelația serii

Am ajuns la Sala Polivalentă ştiind că în deschiderea marelui Satriani urmează să cânte chitaristul sud african Dan Patlansky împreună cu trupa lui. Trupa este formată din 3 muzicieni virtuoși și a sunat foarte bine. Formaţia a fost alegerea perfectă pentru un „opening act”  sensibil, dar puternic, cu accente de blues, voce răguşită şi melodii foarte bune. 

Am filmat piesa Hold On. Live se auzea mult mai bine:

Dan Patlansky are 7 albume până acum (primul lansat în 1999 și ultimul în 2014), iar genul abordat este rock cu influențe de  blues.

Joe Satriani. Cam atât am de spus la acest subtitlu

Am fost în fața lui în photo pit (locul unde stau fotografii acreditați pentru presă) timp de 2 melodii. Cred că au trecut cel mai repede din tot concertul.

Joe Satriani in Cluj 2015 (6)

Joe Satriani este un artist.  Nu comunică cu publicul, nu are nevoie de foc și artificii, nu trebuie să comunice elogios cu publicul și să îl distreze cu glume și povești.

Satriani are nevoie doar o chitară în mână, iar restul se întâmplă, cumva, de la sine. Nu știu cum, am mai citit pe alte site-uri care scriau că instrumentul parcă este o parte adiacentă a corpului său.  Este acolo și își face simțită prezență.

Joe Satriani in Cluj 2015 (13)

Cam aşa s-a simţit. Pauze nu au fost între piese, își schimba chitara aproape la fiecare 2 melodii și nu a avut nevoie de altceva, ci doar de ritm și de bass.

Concertul nu a avut foc şi artificii. Trebuia doar să trăiești momentul

Toboșarul Marco Minnemann şi bassistul Bryan Beller au fost foarte buni și au avut câteva momente în care au fost în centrul atenției pe scenă cu solo-uri.

Joe Satriani in Cluj 2015 (10)

Bass: Bryan Beller

Toboșarul a făcut la un moment dat un solo care a fost … parcă ne-a indus într-o transă ritmică. Cred că a durat peste 10 minute.

Americanul Mike Keneally este compozitor, chitarist și clăpar. El a cântat o piesă la 2 instrumente, fiecare cu altă mână:  la clape și la chitară. Momentul lui a fost impecabil și instrumentele s-au sincronizat perfect. Acest moment a smuls mii de aplauze.

Joe Satriani a fost aşa cum mi l-am imaginat: serios, pe alocuri jucăuș, se simte bine pe scenă și dă ce are mai bun. El a mai vorbit la microfon sau a întrebat publicul întrebări de genul acesta. „Are you ok? How do you feel?” 

Probleme la organizare

Exact cum a spus Tudor de la Jurnal Rock (aici)accesul presei s-a făcut foarte greu, fiind restricții la camerele foto. Nu știu câți au pățit așa, dar și noi a trebuit să mergem la fiecare punct de la accesul în sală deoarece toți se uitau de parcă avem un Ak47 în geantă, nu un aparat foto. Într-un final, a venit cineva și s-a rezolvat situația.

Eu am avut locul pe ultimul rând de sus, față în față cu scena. Așa vedeam de acolo:

Joe Satriani in Cluj 2015 (15)

Pe monitoarele din partea de sus a fotografiei era proiectată scena și erau foarte utile pentru persoanele care aveau bilet în zonele laterale și la etaje. Erau 3 ecrane pentru fiecare parte. La un moment dat, monitoarele s-au stins unul câte unul și nu mai puteai să vizionezi artiștii de pe scenă.

Desigur că aceasta a fost o defecțiune tehnică, s-a încercat remedierea pe parcurs.

Berea de la standuri s-a terminat înainte de începerea concertului lui Satriani, ceea ce a fost o problemă pentru multe persoane care au visat momentul în care stau cu o bere în mână și le cântă Satriani la câțiva metri distanță.

Asta a fost situația, dar este una care sper să nu se mai întâmple la nici un eveniment de anvergură. Este o pierdere pentru 3 părți implicate: organizatori, sponsori/ partenerii cu berea și publicul care pleacă însetat și nemulțumit.

În funcție de locul în sală, am simțit că sunetul este diferit: în unele zone nu era așa ușor de perceput, dar în alte zone din sală se simțea că înaltele erau date prea tare din mixer. De aceea, se auzea un ecou, ca și când chitara este dublată de „murmurul” sălii fără o acustică bună. Este bine că aceste „finețuri” nu sunt simțite de toată lumea, iar per total a fost un eveniment la care a meritat să mergem.

La finalul concertului, publicul a aplaudat încontinuu timp de câteva minute, muzicienii au plecat de pe scenă, dar aplauzele nu s-au incheiat.  Totuși, încă mai aveau o clasică pe care nu au cântat-o: Surfing With the Alien. Încă. 😉

BIS! Bis! Bis!

După atâtea aplauze credeam că nu se mai întorc pe scenă, că aşa este programul şi îl respectă. Dar muzicienii s-au întors pe scenă, iar Satriani era îmbrăcat cu tricoul echipei de fotbal Universitatea Cluj. Un deliciu pentru fanii fotbalului.

Tot la bis, pe scenă a „zburat” din public o pălărie de moroșan, iar Satriani și-a pus-o pe cap. Melodiile cântate la bis: Big Bad Moon, Surfing With the Alien.

Setlist Joe Satriani live în Cluj

Concertul face parte  din turneul de promovare al noului album „Shockwave Supernova” și au fost cântate piesele noi, dar și cele mai vechi pe care le știe publicul.

Flying in a Blue Dream, Ice 9, Crystal Planet, Not of This Earth, On Peregrine Wings, Friends, Time, If I Could Fly, Butterfly and Zebra, If There Is No Heaven, Cataclysmic, Crazy Joey, All of My Life, Drum Solo, Luminous Flesh Giants, Always With Me, Always With You, God Is Crying, Goodbye Supernova, Satch Boogie. Bis: Big Bad Moon, Surfing With the Alien.

Toate telefoanele s-au pornit pe modul de filmare la piesa de referință pe care am filmat-o și eu:

Pe lângă cateva problemele de organizare, sunet şi băuturi la standuri, concertul a fost unul de top și mă bucur că a fost organizat și în Cluj şi că a adunat peste 6000 de persoane.

A fost o bucurie să fiu în sală alături de un chitarist care o să rămână în istorie.

Voi cum v-ați simțit la concert? Opinii, comentarii, cuvinte de bine?

3 thoughts on “Putem să vorbim despre concertul Joe Satriani la superlativ? Opinii”

 1. Pingback: 2015-le meu în câteva fotografii și momente | Teodora Neagu

 2. Ma bucur foarte mult ca ai scris in termenii astia, atat de calm, obiectiv si frumos. Este normal sa observam toate neregularitatile, dar in acelasi timp e normal sa ne bucuram de MUZICA, doar de aceea am mers. Am fost si noi, ne-a placut si am intrat in atmosfera de acolo. Noi personal nu am umblat dupa bere, aici da, ar putea fi o problema daca s-a terminat atat de repede, dar nu dramatica, tragica, sau care sa te determine sa cataloghezi totul ca pe un “rahat tipic romanesc”. Cineva spunea ca sunt bai doar la etajul doi (??!!) si ca “de ce erau cozi”. Pai…. nici macar nu merita comentat, sincer….. La sunet nu ma pricep, tehnic vorbind, unde am stat noi se auzea foarte bine, foarte tare dar bine. Sala e in fond una pentru competitii sportive (desi am auzit ca au fost ceva probleme si acolo, la vocea crainicilor, nu stu). Noi am fost si la Ramazzotti si apoi am citit in presa ca au fost cozi groaznice si doar femei “la menopauza” :))). Daca nu eram acolo, poate credeam. Da, sunt cozi la intrare, dar am ajuns la locul nostru, cu tot cu coada de la intrare si cu o fuga la toaleta, in 15 minute.
  Te felicit pentru tonul adoptat si pentru felul impartial in care ai abordat problema, cred ca ar fi foarte frumos sa fie mai multi oameni ca tine :). Si sa ne bucuram de ce avem, nu sa bombanin non stop. O zi frumoasa

  1. Salut Lili. Bine ai venit pe blogul meu.

   Îți mulțumesc frumos pentru aprecieri și pentru cuvinte. Mă bucur că ai avut răbdare să parcurgi tot textul. Este important să ne spunem opiniile, iar eu consider că este frumos să luam în calcul mai multe aspecte înainte de a „împroșca” cu noroi. Greșeli se fac peste tot, dar important este să invățăm cu toții din ele, dar mai ales organizatorii de evenimente. Dacă se bagă în asta, atunci să o facă cât mai bine, astfel încât să nu fie zeci de plângeri. De exemplu, știi cât s-au plâns oamenii de condițiile de la concertul lui Robbie Williams? Acolo au fost multe probleme și este foarte nasol pentru un artist ca oamenii să plece de la concert cu păreri de rău, cu nervi și supărări în loc să plece fericit pentru că a fost la un spectacol. Și asta doar din cauză că organizatorii nu își fac treaba cât mai bine. Sau pentru că au fost probleme majore. Sau pentru că la mii de oameni le-a fost sete, iar standurile au fost acolo, dar goale înainte de concertul serii. Nu este plăcut și normal, în condițiile în care vezi câte bilete se vând, câți invitații ai și câți este posibil să cumpere bilete la fața locului.

   Oricum, a fost un concert foarte fain și ne-am simțit bine cu toții atunci când maeștrii erau pe scenă.
   Rock on și o zi frumoasă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.