Skip to content

Primele trei zile de festival „Zi-le de Cluj!”

Vineri a avut loc deschiderea Zilelor Clujului, care sunt serbate timp de o săptămână: din 27 mai până în 3 iunie.

Anul acesta are loc prima ediție a festivalului „Zilele Cluj-Napoca.Zi-le de Cluj!” și programul este unul diversificat: de la difuzare de filme la cinematograful Florin Piersic, lansări de carte, carnaval, expoziții, serbări medievale, până la concerte de diferite genuri muzicale, cum ar fi pop-dance, folk românesc, slagăre, muzică populară, dar și muzică rock.

Toată lumea este așteptată în fiecare zi la locațiile festivalului, care sunt: Baza Sportivă Unirea, Zidul Cetății, Strada Fortăreței, Potaissa, restaurantul Memo 10 (Festivalul Internațional Culinar), cinematograf Florin Piersic, strada Mihail Kogălniceanu, Piața Muzeului, Bastionul Croitorilor, Casa de Cultură a Studenților și Piața Unirii, dar si alte locații.

Vineri, prima zi a festivalului a debutat cu parada sportului clujean, adică cluburile sportive. Mii de sportivi au fost la parada care a pornit de pe strada Inochențiu Micu Klein, apoi a înaintat pe strada Napoca, culminând cu strada Eroilor și Piața Unirii.

În Piața Unirii, primarul Sorin Apostu a spus câteva cuvinte, care au avut rolul de a deschide oficial Zilele Clujului.

Concertele care au urmat în Piața Unirii au fost susținute de Andra, Deep Central și Akcent.

Vineri a fost multă lume la evenimentele organizate, soarele strălucea pe cer, terasele au fost pline de oameni, iar fasolea cu carnați și bere, desigur că le-au priit vizitatorilor.

A doua zi de festival, sâmbătă, i-a așteptat pe clujeni pe strada Mihail Kogălniceanu la frigăruia bloggerilor.

Frigăruia de 100 de metri a bloggerilor a fost sprijinită de Agricola Bacău, CSI România și Italinox . Frigăruia este un proiect inițiat de cunoscutul bucătar Adi Hădean și s-a bucurat de succes.

Adi Hădean

Frigăruia a fost vândută cu 5 lei porția de 100 de grame, bani care vor fi donați Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta”.

După ce lumea a mâncat și a ajutat o cauză nobilă, drumul a dus spre Piața Unirii, unde Andreea Bănică  și dansatorii săi au dat startul muzicii.

După o porție de muzică pop-dance, veteranii de la Semnal M au încântat auzul celor tineri, dar și a celor mai în vârstă cu muzica lor.

Formație fondată în anul 1977, Semnal M încă rezistă și mai are concerte, bucurând toate generațiile.

Melodiile La fereastra ta, Bal la Apahida, Spune-mi cine ești dar și altele, au răsunat în centrul Clujului.

După recitalul celor de la Semnal M, pe scenă a urcat formația Iris, „floarea de iris” a rock-ului românesc.

Cu melodii precum Somn bizar, Floare de iris, Strada ta, Vino pentru totdeauna etc, au făcut ca toată Piața Unirii să răsune în acorduri de chitară, de bass, iar toba și vocea lui Cristi Minculescu s-au potrivit perfect într-o seară de sâmbătă.

După concerte, în Piața Unirii a avut loc decernarea premiilor de la Raliul Clujului, care a început de dimineață.

Toată ziua, în afară de Piața Unirii, au mai avut loc și alte evenimente la sălile de sport din oraș, pe străzile medievale, la Bastionul Croitorilor, la cinematograful Florin Piersic.

În Piața Muzeului au fost ateliere de artă dramatică și recital de muzică folk cu Mara Bisziok ( care a câștigat concursul Pilula de Folk, organizat în Le General Pub din Cluj-Napoca) alături de Restei Octav Sergiu.

Persoanelor prezente le-a plăcut foarte mult de cei doi, întrucât au cerut și un bis, care a fost onorat desigur.

Așadar, după o sâmbătă călduroasă și plină de evenimente, duminica nu s-a lăsat mai prejos.

Piața Muzeului a adunat foarte mulți oameni cu copiii sau cu nepoții lor, care, din păcate, au avut o mică dezamăgire. S-a anulat spectacolul care ar fi trebuit să fie  ținut de  Teatrul Puck  pentru copii.

Dar trupa irlandeză Shamrock a reușit să mai alunge mica supărare cauzată de amânarea spectacolului pentru ziua de miercuri, 1 iunie, la ora 15.

Pe ritmurile irlandeze, publicul a început să danseze si să se bucure de libertatea unei zile frumoase de duminică.

Astfel, oamenii prezenți și copiii s-au bucurat alături de formația Shamrock, după care scena a fost total acaparată de muzicieni tineri și mai puțin tineri, care au cântat jazz.

Aldo Blaga, cunoscut vocalist, a urcat pe scenă alături de ei, pentru a cânta câteva melodii de jazz: Feeling good, Just a gigolo ș.a.

Aceasta formație a creat o atmosferă extrem de plăcută.

După aceste momente muzicale, câțiva actori au prezentat trei spectacole amuzante  scrise de trei americani, denumite: “Bang”, “Dr. J’s Magic Spray”,” Amanta”.

După o porție mică de râs, publicul putea să meargă în Piața Unirii pentru a viziona un moment cu totul aparte: Gala Operelor Clujene, corul și orchestra Operei Naționale Române si a Operei Maghiare, care au cântat arii și coruri celebre din opere si operete, dar și un recital de poezie cu Florin Piersic, care a adunat mii de aplauze.

Nici copiii nu au fost uitați: clovnii au împânzit orașul, încărcați cu baloane colorate și zâmbete gratuite.

Primele trei zile ale festivalului dedicat orașului Cluj-Napoca au însemnat spectacole, concerte, expoziții, terase pline, oameni forfotind dintr-un loc în altul-adică voie bună, dar și puțină dezorganizare, deoarece unele acțiuni au fost anulate sau amânate.

Pentru un festival la prima ediție, sunt multe evenimente inedite și este normal să existe  și mici probleme, pe care ar trebui să le iertăm și să le ținem pumnii organizatorilor ca totul să iasă bine.

Să sperăm că și zilele următoare vor fi la fel de pline de evenimente interesante, de entuziasm și voie bună!

Programul următoarelor zile le găsiți  aici

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.