Skip to content

Natif și-au lansat primul EP!

Articol publicat pe Flip Flop.

Formația Natif  încă nu a împlinit un an, dar asta nu i-a împiedicat să aibă o sală plină în Gambrinus Pub și să își lanseze, cu surle și trâmbițe, primul material discografic, denumit sugestiv Stories and Impressions.

Anul trecut, mergeam destul de des în Gambrinus, până la închiderea lui, de care sincer mi-a părut rău. Am avut surpriza, însă, să aflu zilele trecute că Gambrinus se redeschide în forță (vezi aici cum a fost), cu un program destul de încărcat cu concerte și petreceri.

Aseară am călcat și eu pragul redeschisului pub și pot să zic că arată cam la fel ca înainte, doar că, din ce am văzut eu, are alte mese, are garderobă (deschisă la fiecare eveniment), arată mai puțin aglomerat și prețurile sunt mai mici, deci totul este ok din punctul meu de vedere. Pe de altă parte, poate ar fi fost mai inspirat ca, odată cu schimbarea patronajului, mai multe elemente ce țin de aspect să se schimbe.

Să trec însă la subiectul acestei cronici, adică concertul la care am asistat alături de prieteni, de fanii muzicienilor și cei care poate au venit doar la o bere, ca apoi să fie surprinși de cât de frumoasă a devenit seara.

Din păcate pentru mine, am ratat momentele în care a fost pe scenă Simina Pițur și am ajuns doar când a început să cânte MaraBisziok, dar m-am bucurat foarte mult că măcar nu am pierdut și momentul ei.

Pe Mara am mai văzut-o cântând la Zilele Clujului și mi-a plăcut mult de ea, acesta fiind și motivul pentru care voiam să o revăd. Așa că aseară, pot spune că aceasta a arătat foarte bine pe scenă și a cântat chiar mai bine decât mă așteptam. Nu știu ce este diferit la ea, dar când cântă te face să te simți bine și parcă să o privești cu fericire și admirație.

Cred că nu sunt singura care crede asta, fiindcă în sală erau destui oameni care fredonau melodiile cântate de Mara, coveruri, dar și melodii proprii.

 

De precizat este faptul că tânăra artistă a fost acompaniată de Sergiu Restei la cajón, el fiind membru al formației Natif, despre care voi scrie în rândurile ce urmează.

One way ticket to hell este melodia proprie cu care au început recitalul cei 4 „natifi” și au început foarte bine. Ei nu sunt de foarte mult timp pe „piața” muzicală clujeană, cel puțin nu în această formulă ori sub această titulatură, însă i-am mai auzit o dată live, iar de atunci am spus că voi mai merge la concertele lor când voi mai avea ocazia. Așa că nici de data asta nu regret că i-am auzit, deoarece sună tot mai bine.

Vocea inconfundabilă a lui Ciba se aude perfect în formula asta acustică, alături de ceilalți trei membri ai trupei: percuționistul Sergiu Restei, chitariștii Rareș Suciu și Marius Ștefan.

Acest concert s-a desfășurat pentru a promova primul lor EP lansat de formație, denumit Stories and Impresssions, iar mare mi-a fost mirarea să văd cum multă lume cunoștea melodiile lor, semn că aceștia sunt apreciați și încep să aibă notorietate, deși încă nu au împlinit un an de când au început activitatea muzicală (repet, în această formulă) prin Cluj.

Natif au început să cânte în luna septembrie 2011 printr-o serie de concerte în cluburi ori în aer liber și deja au la activ un premiu pentru „debutul anului” în cadrul Premiilor Irish & Music Pub 2011, nominalizarea la categoria „Cei mai buni artiști locali” în cadrul premiilor ClujLife Awards 02 și includerea ca prima trupă din România în proiectul internațional Kineters.

Poate cel mai interesant lucru la formația Natif este faptul că ei chiar reușesc cu adevărat să comunice cu publicul și să facă o atmosferă atât de plăcută de i-ai asculta toată noaptea! Este de apreciat și extrem de fain să vezi cum Ciba vrea ca totul să iasă bine, să mulțumească pe toată lumea și să îi iasă perfect.

Pe lângă elementele acestea la care eu țin foarte mult, ca să fie și mai interesant și dinamic, pe scenă au mai fost diverși invitați cum ar fi: Adrian Balint, din nou Mara, alături de care au cântat una dintre melodiile cele mai în vogă zilele astea – Gotye and Kimbra- Somebody that i used to know și încă o domnișoară pe care nu am mai auzit-o, dar care are o voce foarte bună – Ana Diana Kalmar.

Pe lângă melodiile de pe EP, Natif au mai cântat și unele cover-uri: Stereophonics – Dakota, Bill Withers-Ain t no sunshine, The Police-Message in a bottle, Mumford and Sons- The cave, Alternosfera- Ploile nu vin, Adele- Rolling in the deep.

Nu mă pricep la matematică mai deloc, dar pentru asta pot să fac o socoteală cu ajutorul cuvintelor:

Muzică bună (melodii proprii+coveruri) + atmosferă faină + comunicare cu publicul + bere ieftină + super afterparty = o seară nemaipomenită!

Felicitări și la cât mai multe astfel de realizări!

1 thought on “Natif și-au lansat primul EP!”

  1. Pingback: Cred că m-am schimbat în bine/rău de când… « Iosazaur.com – Un blog de Gabriel Iosa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.