Skip to content

Liniște, dar și gălăgie în centrul Sibiului

Zilele acestea mă relaxez. Am avut o lună foarte aglomerată, plină de dimineața până seara, noaptea chiar. Dar a trecut, mai sunt câteva ore din anul acesta și sunt pregătită să notez în agendă 2014.

Îți dai seama ce gălăgie este uneori în centrele orașelor și ce miros va fi deseară din cauza minunatelor artificii?

Îmi amintesc acum că în prima zi de Crăciun eu am continuat cu colindele la câțiva prieteni acasă, apoi am mers pe centru (Sibiu), la casa unuia dintre ei. Ca să nu mai tot scot și să pun chitara în husă de 10 ori, am preferat să o duc în brațe până ajungeam la casa respectivă.

Când am ajuns pe strada Nicolae Bălcescu (cea care duce spre Piața Mare) 2 prieteni s-au dus la un magazin micuț ca să își cumpere ceva, iar eu am rămas așteptând cu chitara în brațe. Evident că nu m-am putut abține și am început să cânt ceva. Era aproximativ 12, 1 noaptea. Sibiu Christmas 2

Era târziu și era liniște pe centru. Au trecut câțiva oameni pe lângă mine, evident că am râs cu toții: eu eram cu chitara, cântam ceva și era veselie. Am apucat să cânt aproximativ 40 de secunde dintr-o melodie și un vecin a ieșit pe geam, era la etajul 1 sau cum ar spune George Călinescu în Enigma Otiliei, locuia la primul cat.

Deja auzise gălăgia.

Plecați mă’ de aici că e târziu, cântați altundeva.

Dacă atât de tare m-a auzit pe mine, cu geamul închis, cântând singură nici un sfert de piesă, mă întreb și acum mă adresez celor care nu locuiesc pe centru, vă dați seama cât de enervant este sezonul de vară pentru cei care locuiesc pe strada Nicolae Bălcescu, în Piața Mare sau în Piața Mică?

Am stat câteva ore și se auzea cum erau oameni mulți pe stradă ieri. Am deschis puțin geamul și se auzea hărmălaia, se auzeau copiii, era coadă la covrigărie, oamenii povesteau în timp ce se perindau pe bulevard și pe sub geamurile caselor locuite.

Știți cum noi, cei care mergem la un suc, o bere, o prăjitură pe centru și spunem mereu:

Off, de ce se inchide Redalul așa de repede? De ce trebuie să se închidă toate terasele în jurul orei 23? Noi facem consumație, noi umplem terasele și ei vor să închidă.

Uneori mă gândesc la cei care locuiesc zi de zi în centru, ei nu prea au liniște și mereu este agitație pe strada lor.

Dar dacă mai sunt și antisociali, dacă urăsc muzica rock, festivalurile, teatrul, orchestrele, muzica populară sau simfonică atunci chiar că au o problemă deoarece acestea răsună perfect pe străzile istorice ale Sibiului. Poate veți spune că ar trebui să se mute dacă nu le convine. Totuși, să te muți altundeva nu este o treabă deloc ușoară.

Oare aș vrea să locuiesc chiar în centrul Sibiului?

Eu cred că da, cel puțin deocamdată. Îmi plac  evenimentele culturale, iubesc Festivalul de Jazz, de teatru, ARTmania și toate celelalte evenimente care fac cinste orașului. Mi-ar plăcea să ies din casă cu camera foto în mână și să fiu direct în mijlocul evenimentelor.

Desigur că cei care șocuiesc în centru și nu agreează  acest gen de manifestări culturale sau „zgomotoase” știu că atunci când este un concert sau un festival pot să spună Te pup, pa, pa, liniștea mea. Probabil că s-au adaptat.

Dar evenimentele care se desfășoară în centrul Sibiului adună turiști, iubitori de muzică și de arte, îi adună pe oamenii care au nevoie de relaxare.

Până una alta, de obicei este liniște noaptea pe străzile Sibiului. În afară de noaptea asta. Este Revelionul.

Sibiu Christmas

La mulți ani!

Tu cum sărbătorești trecerea în anul 2014? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.