Skip to content

Krischan Lukanow (Al Jawala): „Muzica este o limbă pe care toată lumea o poate înţelege imediat”

Interviu publicat pe Flip Flop.

Äl Jawala este o formaţie  germană care, după cum se prezintă pe afişul de promovare al celui mai recent album, intitulat The Ride, poate fi pe bună dreptate percepută drept „ Cel mai fascinant grup balcanic din Germania”. La acest moment, aceștia se află în turneulBlast your Ghetto, de promovare  a noului album, iar cu această ocazie, pe 4 februarie au cântat și la Cluj, în Euphoria Music Hall.

Cu ocazia aceasta, am vorbit cu Krischan Lukanow, unul dintre saxofonistii formaţiei.

Când aţi început să cântaţi în formula asta?

Formaţia noastră și-a început activitatea în anul 2000 în Freiburg, Germania, ca un cvartet, cu doi saxofonişti şi 2 toboşari, iar de 7 ani suntem un cvintet, am adăugat şi un bass. De asemenea avem şi  didgeridoo şi clape, la care cântăm tot noi.

Prima oară când am venit în România a fost în urmă cu 7 ani, am cântat în 2005 la Stufstock în Vama Veche.

Cum v-aţi simţit aici?

Tot timpul ne simţim foarte bine în România, în mod special pentru că oamenii sunt foarte deschişi la minte. E foarte frumos să intri în vorbă cu ei pentru sunt foarte direcţi şi imediat sunt „acolo”.

În alte ţări nu reacţionează la fel?

Nu aşa de mult. Şi în Franţa oamenii sunt entuziasmaţi şi dansează, dar în România este mult mai frumos doar să fii cu oamenii şi ei să ia parte la concert. Mie îmi place foarte mult să conversez cu ei şi am sentimentul că este o comunitate frumoasă. De fiecare dată când venim aici, am senzaţia că avem mai mulţi prieteni.

De asemenea, putem vedea şi pe Facebook că oamenii o iau în serios, chiar se uită pe Facebook şi ne scriu şi sunt aproape de noi. Uneori, în alte ţări este mai puţină comunicare. Trebuie să fim pe Facebook, dar nu ei îl folosesc cu adevărat în sensul acesta. Aici am senzaţia că merge foarte bine.

Aţi mai vizitat şi alte oraşe din România?

De câteva ori am avut puţin timp să ne plimbăm şi să vizităm oraşele Bucureşti, Timişoara, am mai trecut şi prin Iaşi, Braşov, Suceava, Sibiu-  care un oraş foarte frumos, iar la Braşov am fost şi la munte să ne întâlnim cu urşii (râde).

Unde cântaţi în următoarea perioadă?

În Germania în Stuttgart, Freiburg.
Avem în fiecare săptămână cam trei concerte.

Ce este muzica pentru tine?

Muzica este totul pentru mine. Este o limbă pe care toată lumea o poate înţelege imediat. Asta este muzica pentru mine.
Pentru noi este o conversaţie cu oamenii şi o petrecere. Mai ales dacă ai avut o problemă în viaţă, poţi să stai şi să asculţi muzică.

V-aţi gândit să adăugați formulei actuale şi un solist vocal?

Oamenii ne întreabă uneori de solişti şi noi ştim că prin versuri ajungi mai direct la oameni, aşa că uneori versurile şi soliştii sunt chiar de ajutor.

Pe noul album avem invitaţi speciali. Două melodii sunt cântate împreună cu un invitat special din Rusia – Roman Zaytsev. Mai avem şi o melodie bonus, dar care nu este inclusă pe album, se poate găsi pe Itunes. Se intitulează Music şi Flo Mega este vocea. Este o melodie foarte frumoasă, ar trebui să o ascultaţi.

Ne-ar plăcea, e drept, să cântăm şi cu versuri, deoarece comunicarea cu publicul este mai directă. Cu o voce în trupă, poţi să prinzi oamenii mai repede.

Îţi multumesc şi succes!

Şi eu!

Acum da tare in boxa!

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=iCKV6Q46wbw]

Mai multe informații despre Al Jawala puteți afla aici: http://www.facebook.com/aljawala

Membrii formaţiei sunt:

Steffi Schimmer – Saxofon alto

Krischan Lukanow – Saxofon tenor

Daniel Pellegrini –  Tobe, didgeridoo, clape.

Markus Schumacher – Percuţie, tobe, clape.

Daniel Verdaou – Bass.

2 thoughts on “Krischan Lukanow (Al Jawala): „Muzica este o limbă pe care toată lumea o poate înţelege imediat””

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.