Skip to content

Is every day above ground a good one? sau preferi pesimismul lui Schopenhauer?

Every day above ground is a good one. Acesta este motto-ul serialului produs de Allan Ball numit SIX FEET UNDER.

Nu vreau sa scriu despre serial( pe care l-am văzut și mi-a plăcut), ci despre motto-ul acestuia.

Oare chiar este fiecare zi deasupra pământului una bună? Cu toții știm că nu este așa.

În fiecare zi ne confruntăm cu diverse probleme: ne doare stomacul, ne doare capul din cauza democrației și a problemelor din interiorul acesteia, ne lovim, rămânem fără bani din cauza taxelor, studenției, copiilor sau probleme mai grave: boli, moartea unor persoane dragi(în cazul acesta nu mai este vorba de viața deasupra pământului).

Până la urmă, este fiecare zi bună? Bună doar pentru că trăim?

Poate fi un motiv, trebuie să iubim viața, deși uneori nu este cea mai bună.
Întotdeauna consider că se poate și mai rău, știm foarte bine faptul că unele persoane o duc foarte rău.
Am putea să luăm seama la vorbele lui Winston Churchill “Un pesimist vede dificultate in orice oportunitate; un optimist vede oportunitate in orice dificultate.”

Este bună orice zi în care înveți ceva nou, în care citești ceva interesant, în care îți dorești să afli noutăți care uneori sunt vechi pentru alții, dar de fapt sunt noutăți pentru intelectul tău.
Adică voință. Schopenhauer susține că voința stă la baza reprezentării lumii, având o puternică forță lipsită de rațiune și de scop.
Voința stă la baza lucrurilor.Chiar dacă esti pesimist, leneș sau nu cunoști foarte multe despre lumea în care trăiești, cu voință multe lucruri pot fi schimbate.
Dar pesimismul lui Schopenhauer se întâlnește și în afirmația de mai sus, în sensul că el consideră voința un impuls existențial care nu dă nici o satisfacție, dimpotrivă, crează mereu necesități ce nu pot fi în întregime satisfăcute, devenind o sursă de suferință.

Dar chiar dacă este Arthur Schopenhauer, mare filosof german care credea lucrurile acestea, nu înseamnă că totul înseamnă suferință. Pentru el, motto-ul serialului probabil că ar fi exact contrariul, el fiind un pesimist convins care susținea că viața este o sursă de suferință, iar secretul de a inceta să mai suferi este să meditezi, să fii ascetic.

Da, fiecare zi ar putea fi bună, dar în mare parte noi ne-o facem cum vrem.
Multe persoane au tendința de a spune “Așa i-a fost destinul.”…”Da, destinul a vrut să se întâmple așa.” Dar din punctul meu de vedere, vorba aceasta este de fapt o eschivare, prin ea încercam să găsim o scuză, o cauză pentru cele ce se întâmplă. Un exemplu concret ar fi atunci când o soție este agresată fizic constant de către soțul ei. Unii vor spune:”Așa i-a fost dat să fie.”
Bine domnule, dar ea nu poate acționa? Să facă ceva să își schimbe asa-presupusul destin. “Cheia e la tine”, după o binecunoscută reclamă (la bere desigur).

Da, uite cu ocazia asta am găsit un motiv pentru care o zi în care ești în viață ar putea fi bună. Să stai liniștit la o poveste despre viață, cu o bere în mână.

Ziua ar putea fi bună dacă ar începe, în primul rând-BINE.
Pentru mine noțiunea de zi bună ar fi cam așa
-mă trezesc, dau drumul radioului( dacă nu am unul clasic, atunci online), mănânc, citesc, exersez ceva la chitară, apoi să merg la un eveniment cultural de genul film, concert, o lansare de carte, apoi discuții pe marginea acestor evenimente.
Desigur că pe lângă aceste lucruri aș mai face câteva: mi-ar place să merg să fac poze( asta ar implica și un aparat fotografic mai bun) să alerg, să dansez,să întâlnesc oameni care au ceva de spus.

În cazul în care ziua nu începe bine(iar asta se întâmplă des) oamenii trebuie să împingă ziua rea în altă direcție, în cea favorabilă.
Asta înseamnă să facă, chiar și în cea mai mică măsură, pași pentru a o îmbunătăți-adică să facă ceea ce le place și ceea ce trebuie.
Azi am avut o zi bună, dar ca să fiu optimistă la 4 dimineața, spun că maine va fi o zi mai bună.

Mai jos ascultă o reorchestrare a melodiei Perfect,a trupei Timpuri noi.

Totul poate fi perfect. Chiar minunat.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0xyx5tJVvXU]

2 thoughts on “Is every day above ground a good one? sau preferi pesimismul lui Schopenhauer?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.