Skip to content

Formația COMA: “Clujul a câștigat față de toate orașele. Detașat.”

Formatia Coma s-a format în anul 1999 și de atunci au avut numeroase concerte în țară și melodii care au stat pe timpanul multor fani.

In data de 3 noiembrie ei au concertat la Cluj în clubul Flying Circus și după concert ne-au acordat jumătate de oră ca să discutăm despre ei și despre muzică.

Componența formației:

  • Cătălin Chelemen – voce
  • Dan Costea – voce
  • Călin Marcu – chitară (pana in 2012)
  • Sorin Petrescu – bass
  • Răzvan Albu – tobe
  • Răzvan Rădulescu – Dj Hefe

Cei doi vocaliști – Cătălin Chelemen și Dan Costea mi-au acordat un interviu special dupa concertul din Flying Circus.

Coma3

Bine ați revenit la Cluj. Cum a fost concertul din punctul vostru de vedere?

Dan: Concertul din seara asta a fost absolut minunat.

Eu sincer credeam că am cântat în Cluj în urmă cu un an, dar am cântat în martie anul ăsta.

Mă așteptam să fie mult mai slab deoarece abia am fost. In opinia mea… să cânți în martie și apoi în noiembrie în același oraș este ca și cum a fost ieri.

Știti că majoritatea formațiilor spun în fiecare oraș: ”Sunteți cei mai tari, aici e cel mai fain, cel mai frumos public” etc ?

Dan: Nu credeam că e Clujul cel mai tare. Anul acesta am fost și am cântat în multe orașe din țară: București, Bacău, Suceava, Iași etc și Clujul a câștigat față de toate orașele. Detașat.

Cu ce se diferențiază Clujul față de alte orașe ale țării?

Dan: Cu energie.

coma4Dar în București nu e energie la concerte?

Dan: Acolo sunt prea multe eveniente probabil, nu știu exact, dar aici e total altă poveste. E lumea foarte aproape de noi.

Cum vi s-a schimbat viziunea pe care o aveați la început asupra trupei? Cântați pentru voi sau pentru fani?

Dan: E o combinație. Cântăm ce ne place nouă foarte mult și ne bucurăm că oamenii care vin la concerte apreciază exact ce facem noi. Noi avem niște melodii și le prezentăm în fața publicului.

Cătălin: E adevărat că ne întrebăm la un moment dat: dar oare o să mai fie atâția oameni, o să mai fie la fel sau mai puțini, mai mulți? Nu știi niciodată.

Dan: Nu cântăm pentru nimeni, cântăm ceea ce ne place.

Prin melodiile noastre încercăm să traducem ce se întâmplă în noi, în sufletele noastre, în ceea ce trăim noi.

Ne bucurăm că melodiile astea ajung la urechile oamenilor și ajung și ei să simtă ce simțim noi sau fiecare simte ce vrea el. E o combinație ideală.

Cătălin: Pe publicul din Cluj l-am simțit și noi foarte aproape de noi. E adevărat că poate în alte orașe am mai fost, ne vede lumea mai des. Nu spun că acel public nu este aproape de noi, este un pic altfel, sunt diferențe.

Coma1Fiecare lucrați în alte domenii în viața voastră de zi cu zi. V-ați gândit vreodată să renunțați și să vă dedicați în totalitate muzicii?

Cătălin: Într-o lume ideală așa ar fi. Dar trăim între granițele acestei țări și nu este neaparat vorba de țară, dar așa se întâmplă în zona asta. Muzica ajunge să fie un hobby, dar mai mult decât un hobby: o refulare, o trăire, e foarte frumos că poate să fie măcar atât.

Dan: Din păcate nu poți să trăiești doar din aceste concerte, avem peste 30 de ani fiecare dintre noi și nu se poate.

Ar însemna să trăiești mai în ”ghenă”, să mănânci un sandwich pe zi.

Suntem responsabili, la casele noastre, trebuie să avem un job stabil. Și ne bucurăm că putem face și asta, jobul ne permite să putem.

Cătălin: Sunt niște seri care te încarcă cu energie și îți dau un imbold să mai treci peste încă 2, 3, 4 luni. Dacă nu am putea cu jobul, am găsi variante, nu cred că se poate fără muzică, nu am fi in stare nici unul dintre noi.

Am fost în situația de a spune lucrul ăsta fiecare, dar l-am depășit.

Melodiile vin, chef de a cânta avem fiecare.

Coma 55Ați cântat coveruri cu formația Coma?

Dan: De la început am avut melodiile noastre. Cred că am cântat vreo 5 coveruri în toți acești ani. Două au fost de la Deftones la un eveniment dedicat lor, altul a fost un eveniment special pentru Marilyn Manson și am mai cântat un cover Limp Bizqit si Mondial.

Dar ce a fost cu impovizatia de azi la melodia Nothing Else Matters ? :D

Cătălin: Ei bine, asta a fost o joacă. A început Gogoașă. A cântat pe chitara lui Dan și eu am început cu vocea, am vrut să văd ce se întâmplă.

Nu a fost un cover în adevăratul sens al cuvântului, a fost doar un moment. Formațiile cântă melodiile pe care le-au făcut ei, nouă ne place să cântăm melodiile pe care le-am făcut noi.

Ați cântat până acum în afara țării?

Am cântat o singură dată în Viena la zilele Bucureștiului, sună ca o glumă, dar a fost amuzant. Am cântat intr-un club și intr-o piață.

În afară de formațiile care au venit împreună cu noi, a venit un băiat din Italia special pentru noi, a fost ceva.

Ce planuri de viitor aveți?

Noi ne chinuim de un an de zile să terminăm o piesă. Am ajuns la o variantă și toți au spus că e bună, dar probabil că va mai suferi modificări și ne-am propus ca până la 1 decembrie să avem piesa gata.

Așa să fie, așteptăm piesa și vă doresc succes în continuare!

Coma2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.