Skip to content

Cum ar fi asta, să fiu din nou in clasa a-9-a?

Cine nu și-a dorit vreodată o mașină a timpului? O mașină care îți permite să te întorci în timp la vremea la care dorești, chiar fără să fi trăit atunci, de exemplu în perioada în care trubadurii erau o normalitate a timpului.

Aceasta nu este o postare în care eu îmi imaginez că sunt o domniță bogată cu un prinț care mă caută sub balcon. Romeo, unde ești tu Romeo? 

Am primit o leapșă de la Ioan Ivașcu și sună exact ca titlul. O să vă spun cum ar fi pentru mine.

În primul rând eu nu mă voi întoarce în urmă cu 17, 22, 15 sau 10 ani ca ceilalți, ci doar cu 5 ani, liceul încă este destul de clar în amintiri, deoarece am momentan doar 20 de ani. 😀

Acum mă uit pe geam și văd dealuri încărcate de zăpadă și eu trebuie să mă gândesc cum ar fi dacă aș fi din nou în clasa a 9-a.

Momentan mă gândesc că sunt în curtea liceului pe care l-am absolvit- Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna din Sibiu și îmi amintesc de copiii foarte năzdrăvani care alergau mereu în mica curte și se bulgăreau cu zăpadă, aruncând și după cei mai mari decât ei, având parcă  o certitudine că nu o să fie certați deoarece sunt mici și drăguți.

Țin să precizez că liceul meu era în incinta unei clădiri vechi, importantă pentru istoria orașului- fosta Mănăstire a Ursulinelor, lipită de Biserica Ursulinelor, biserică romano-catolică construită în secolul al XV-lea. După ce am terminat eu liceul, acesta a fost mutat într-o școală urâtă, mai aproape de mine.

Dar regret că l-au mutat, clădirea era fascinantă, plină de mister și istorie, iar acum se degradează, fără să se întâmple nimic constructiv acolo. Păcat.

Așadar, din nou în clasa a-9-a:

 1. Am terminat secțiunea filologie-bilingv engleză și încă mă întreb de ce cei care fac programa școlară nu se gândesc că nu e bine să nu faci matematică în liceu. Din punctul meu de vedere, este foarte bine pentru dezvoltarea liceanului să facă și matematică, să își pună creierul la contribuție. Se simte când nu faci în liceu matematica, credeți-mă.   Dar nu vreau să zic că aș fi optat pentru un profil mazat pe matematică 🙂 Dar măcar lucruri de bază să se  mai facă, o oră, două pe săptămână.
 2. M-am întors în frumoasa clasă de la primul etaj. Ușa clasei mele
 3. Sunt tot eu, colega de treabă, care se înțelege bine cu colegii, sunt tot colega care îi stresează cu chitara în fiecare zi.
 4. Nu aș schimba foarte multe lucruri. Aș fi tot eleva care este apreciată de profesori, din nu știu ce motive. Majoritatea aveau incredere in mine. Aș fi tot eleva care este trimisă în cancelarie ca ia cheile din pardesiul profesorului de desen 😀
 5. Aș continua să merg la concerte rock, aș merge în continuare la teatru, la vernisaje, la lansări de carte și aș mai citi Stephen King. Vai în câte nopți citeam la lumina telefonului, să aflu: îi taie piciorul sau nu.
 6. Aș citi mult mai mult, mult, mult mai mult și diversificat.
 7. Eram pasionată de scris, îmi plăcea foarte mult să scriu tot felul de lucruri, compuneri interesante și să îmi imaginez multe situații. Îmi plăcea foarte mult să joc în piese de teatru. Aș investi mai mult în lucrurile astea și m-aș implica să avem un ziar al liceului. Dacă ai o fire mai cretivă, pune în valoare ceea ce ai. Nu te speria că poate pari patetic, artistic, cu idei  mărețe și nebunatice. Du-te după ele, ar putea ieși ceva frumos.  O să fii ținut minte exact așa cum ești și pentru ce ai făcut, nu pentru ce n-ai făcut.
 8. Dacă aș fi din nou în primul an de liceu, m-aș gândi mai bine până să aleg dacă să am o relație serioasă tot liceul. Parcă e mai interesant să te prostești la momentul potrivit. Tot timpul prima alegere pe care am făcut-o la aproape orice se dovedea ulterior a fi mai bună decât dacă mă răzgândeam. Nu știu dacă a înțeles cineva ce am vrut să spun, dar e ok. Trecem peste 🙂
 9. Ce aș mai face? Hmmm.
 10. M-aș gândi mai profund la viitor și aș anticipa că vreau să învăț puțină programare și mi-aș face singură un site, banner și design și tot. Asta ca să nu depind de aproape nimeni.
 11. Acum simt că nu am făcut ceea ce trebuia pentru sănătatea mea și a celor din jur. Efectiv m-aș îndopa zilnic cu fructe și legume proaspete și aș merge la dansuri sportive (am făcut dansuri sportive, dar am început din clasa a 10-a ) Aș merge regulat la dentist.
Poate pare aiurea, dar zic asta deoarece acum am fața deformată, deoarece mi s-a umflat un ganglion sub ureche și am febră.
Măcar acum am intrat în cel de-al 4-lea an în care nu beau Coca-Cola deloc și nici nu mănânc margarină 🙂
Aș mai face multe lucruri constructive pentru cariera mea și pentru Sibiu. Aș promova arta, cultura, aș învăța mai multă istorie și m-aș remarca prin proiecte și realizări importante.

Dar să nu uităm că este vorba despre clasa a-9-a, când poate ești dezorientat sau ai impresia că o să fii starul liceului.

Dar gândește-te cum ai vrea să fii și luptă ca să fii ceva important pentru prietenii tăi, pentru liceu, pentru orașul tău, dar mai ales să fii tu mulțumit!

Nu uita că poți fii ceea ce vrei să fi!
Acum vine întrebarea pentru tine, cel care ai citit aceste lucruri si ți se pare un subiect interesant despre care ai putea scrie, cum ar fi sa fii din nou in clasa a9a?
Ii invit nominal sa scrie daca doresc, pe:  Tudor Popa, Emil Moldovan, Teodora Cabut, Ovi Olaru, Gabriel Iosa si desigur, pe oricine doreste sa scrie despre acest subiect. Chiar va invit 🙂

Nu uita să respecți câteva lucruri daca scrii despre acest subiect:

 • scrie minim 3 lucruri pe care tu le-ai fi început din clasa a 9-a specificând şi cum anume te-ar fi ajutat
 • transmite leapşa mai departe la minim 3 prieteni, maxim 5
 • scrie astfel încât să generezi comentarii, vrem să pornim o discuţie constructivă
 • nu trebuie să scrii prea mult, însă nu trata leapşa superficial (un 400-500 de cuvinte e foarte bine)
 • preia şi regulamentul în articol ca să ştie lumea ce trebuie să facă
 • răspândeşte mesajul prin social media, însă fără a spama, vrem doar să ştie lumea de ea

Dacă ai preluat leapşa, te rog să laşi un link la comentarii.

Spor la amintit si la scris!

Sursa primei fotografii.

2 thoughts on “Cum ar fi asta, să fiu din nou in clasa a-9-a?”

 1. Pingback: Dacă aș începe mâine clasa a noua… « Iosazaur.com – Un blog de Gabriel Iosa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.