Skip to content

Padina Fest 2011: frig noaptea,frumos ziua!

Fuga la munte.

Dacă ne-am dorit să mergem la munte, să stăm cu cortul cu prietenii, să stăm la foc, să ne dregem gâturile uscate cu ceva și să cântăm în jurul focului, am ales să mergem la Padina, un platou din Munții Bucegi unde avut loc festivalul denumit Padina Fest.

Acesta a ținut de miercuri 3 august, până duminică 7 august. Acolo, pe lângă faptul că erai la munte cu prietenii, puteai opta pentru mai multe activitati: tiroliană, cățărare, treasure hunt, military camp, oină, workshopuri de fotografie ș.a.

În primul rând să vă povestesc cum ajung oamenii normali până acolo și cum am ajuns noi și mai jos detalii mai multe despre festivalul propriu-zis.

O să scriu traseul de la Sibiu.

Se poate merge cu trenul până la Bușteni, de acolo cu telecabina până la Babele și apoi până la Padina.

Noi am mers cu autostopul și am trecut prin următoarele: Sibiu, Veștem, Bradu, Scoreiu, Arpașu de Jos, Ucea de Jos, Viștea de Jos, Olteț, Voila, Dridif, Beclean, Făgăraș, Sercaia, Persa, Vlădeni, Codlea, Ghimbav, Brasov, Predeal, Azuga, Sinaia, Padina.

Din Bușteni erau „rechini” după cum se mai spune, un fel de taximetriști care contra unei sume de bani te duceau până la locul cu pricină. Suma cerută de ei varia între 100 lei  până la 250 lei. Noi am avut noroc să aflăm de la prietenele care au ajuns înaintea noastră de CRISTI, omul care ne-a dus până la Padina contra sumei de 60 lei pentru 3 persoane.

Să o luăm de la început. Care eram? 3 oameni care voiau să ajungă la Padina.

Ne-am dus lângă Kaufland, în Sibiu, unde se practică „ia-mă nene” și am scos foile pe care era scris Sinaia și Bușteni. Mai eram cu două prietene care au avut noroc mult mai rapid..normal, erau două fete, noi eram două fete și un băiat. La un moment dat chiar a oprit cineva care a spus: „Pe voi două vă iau, pe el nu”. Hmm…

După multe înjurături, frustrări și râsete, un tir a oprit și am urcat. Am început să povestim cu respectivul sofer, să fim prietenoși, să discutăm tot felul de lucruri despre viață, mașini și femei, lucruri esențiale 🙂 După o scurtă perioadă, o doamnă în vârstă de 74 de ani ni s-a alăturat pe scaunul din dreapta șoferului, până la Făgăraș.

Tot povestind despre viață, despre una alta, despre moarte, am aflat foarte multe despre viața dânsei, dar și faptul că dacă înjurăm prea mult putem să ne trezim că luăm foc dintr-o dată 🙂 Multe am mai aflat noi despre credință, dar și despre viața sfântului ei preferat, unul despre care niciunul nu am mai auzit, dar nici nu i-am reținut numele.

A auzit cineva despre o mamă care avea 13 copii și lucra într-un bar ca dansatoare, care a făcut infarct când unul dintre copii a descoperit ce lucrează mama lui? Da, ați ghicit, copilul care a descoperit meseria mamei lui va deveni pustic și apoi sfânt etc etc.

Asa ca am ajuns în Brașov/Kronstadt/Brassó.

De la gară am luat 2 autobuze până am ajuns la locul unde se face autostopul. Așa am descoperit că mulți brașoveni nu cunosc exact locul unde se stă la autostop, dar până la urmă am ajuns la Bușteni și de acolo la Padina, după alte peripeții.

E bine, e bine, nu mai pot de bine!!! Punct. Probabil celor care au fost acolo le sună cunoscute aceste cuvinte.

Platoul Padina.

Un loc foarte frumos, bine amplasat în munți. Când simți aerul rece și proaspăt, simți că ai scăpat de oraș, de asfaltul încălzit și de cocalarii care deocamdată nu se deplasează până acolo la festival și sper să nu o facă în curând. Corturile erau amplasate lângă râu, de-o parte și de alta, la 2, 3 minute era ridicată scena și paralel cu aceasta era cortul cu mâncare, băutură, scaune și mese dar puteai opta să stai afară la mese, de unde puteai să asculți concertele.

Prețuri

În primul rând, accesul la festival era gratuit, la fel era și camparea. Unele dintre activitățile organizate de ei erau gratuite, altele costau, dar nu foarte mult și mai puteau câștiga și premii: cagule, brelocuri cu PadinaFest, tricouri, agende cu pix etc. Ca să cumperi ceva din cort, trebuia ca mai întâi să achiziționezi jetoane în valoare de 5 ei unul, care putea fi folosit și înjumătățit. De exemplu, o țuică era 2.5 lei, adică jumătate de jeton.

Ca la orice festival, a fost si mâncare de vânzare: cartofi prăjiți, cârnați, carne de porc, orez cu legume, ciorbă de fasole, dar și altele.

Un pahar de plastic de bere costa un jeton, adică 5 lei, un pahar mai mic de vin era tot așa, deși în prima zi a fost jumătate de jeton, dar se presupune că organizatorii au văzut cât este de frig și că lumea cumpără, acesta fiind cald, astfel au mărit prețul.

Programul

Eu am ajuns joi seara, deși festivalul a început miercuri.

Seara de joi a fost dedicată muzicii folk. A început cu DAC’art, apoi a urmat Titus Constantin și Iulia, seara finalizându-se cu Emeric Imre. Pentru mine a însemnat un început frumos de festival. Frigul nu a împiedicat fanii să bea ceva de încălzire și să cânte frumoasele melodii alături de artiști. Artiștii terminau recitalul. Asta nu insemna că seara s-a încheiat și că lumea merge la corturi să doarmă.

După concerte, în fiecare seară a fost proiectat un film pe un ecran. Joi a fost Persepolis, în timp ce focul de tabără era încins și oamenii stăteau ca să socializeze, să cânte la chitară și mai ales să se încălzească.

În materie de muzică, vineri a fost o seară plină, pentru că sunetul ajunge din difuzoare până-n sânge. Pe scenă au urcat: Robin and The Backstabbers  care au încercat să ne aducă soarele, dar unul cu dinți pe timp de noapte, Toulouse Lautrec ne-au spus tuturor și apoi Șuie Paparude au încheiat glorios noaptea cu melodiile lor binecunoscute: Armada verbală, Soundcheck, E suflet în aparat, Cea mai bună zi și altele.

Bean de la Șuie Paparude a venit în public după concert la o sesiune de fotografii, iar Michi a mai pus muzică deoarece lumea era încălzită și avea chef de dans.

Filmul prezentat apoi se numeste I am Love, dar din păcate frigul îi alunga pe cei care doreau să vizioneze filmul. După o noapte în care înghețai în cort, soarele de dimineață parcă te făcea să te simți mai bine și să uiți de frigul îndurat în timpul nopții.

Pe timp de zi, fiecare persoană alegea să participe la activități, iar ultima seară concretă din festival a fost sâmbătă, deoarece duminică multă lume pleca de dimineață.

Așadar, Padina a găzduit sâmbătă seara 5 formații : Paradox (o sa urmeze un mic interviu) Stillborn (formația care a cântat în deschiderea concertului Bon Jovi) Travka, Vița de Vie, Mihai Mărgineanu.

Sincer, m-au uimit cei de la Paradox, băieți de liceu care cântă destul de bine.

Stillborn au fost extrem de energici și apreciați de public, Travka-no comment și nu e chiar de bine, Vița de Vie a prins la public, iar Mărgineanu mi-a  plăcut extrem de mult, a făcut atmosferă și se putea observa  cu ochiul liber că publicului îi făcea plăcere să îl asculte pe el și pe trupa sa.

Festivalul de la Padina este binevenit în peisajul festivalurilor de renume. Probabil că peste câțiva ani va avea o faimă mai mare, ținând cont de faptul că oferta a fost una bogată: peisaje superbe, muzică bună, cinema în aer liber, tur ciclist, activități montane, concursuri și probabil că la anul va fi mult mai bine.

Câteva probleme care până la anul trebuie să fie rezolvate: numărul toaletelor trebuie să fie mărit, iar un festival care se întinde pe câteva zile trebuie să aibă la dispoziție dușuri.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de avut in vedere, iar de restul se vor ocupa mult mai bine organizatorii pentru anul viitor.

Trebuie menționat că festivalul este la cea de-a doua ediție, așa că tind să cred ca îmbunătățirile vor apărea de la an la an.

În concluzie, Padina Fest a avut multe atuuri și merită să fie vizitat, mai ales ca la câteva minute de platou, este Mănăstirea Peștera Ialomița și lacul Bolboci, iar peisajele sunt foarte frumoase, aveți ce vedea și ce face, această ieșire fiind mult mai mult decât o ieșire cu cortul, ci o experiență de neuitat.

Felicitări organizatorilor și așteptăm următoare ediție cu imbunatatiri, noutati,  muzică live, filme, vreme însorită și voie bună!

Meow Gallery: The gallery is empty.

5 thoughts on “Padina Fest 2011: frig noaptea,frumos ziua!”

  1. Pingback: Vreau la Peninsula!(Toata lumea stie asta) « A WordPress site with a hat and a guitar

  2. Ai surprins intocmai atmosfera festivalului, iar aventura cu drumul pana la Padina mi se pare fantastica. Bravo! Asa se face! Keep up the good work si ne vedem la anul 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.