Skip to content

După 5 cărți citite de Haruki Murakami, cum revii la realismul altor cărți?

M-a fascinat Haruki Murakami încă de la prima carte pe care am citit-o: Pădurea Norvegiană.

Prietena mea Adnana mi-a deschis un nou orizont când mi-a dăruit cartea, asta după ce a avut grijă să îmi vorbească despre noul ei autor preferat și să mă facă curioasă. De atunci am cumpărat și alte cărți și în curând o să trec la altele de la el.

Pădurea Norvegiană de Haruki Murakami

 Această carte face parte din colectia Top 10+ a editurii Polirom.

Haruki Murakami Padurea Norvegiana Teodora Neagu

Descriere pe (foarte) scurt: „Romanul are ca fond atmosfera social-politica agitata a anilor ’60. Naratiunea opune acestui laitmotiv dur momente de o intimitate emotionala rascolitoare. Povestea lui Toru Watanabe urmareste firul implicatiilor psihologice nascute din dragostea imposibila pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice in camere sordide de camin studentesc, de afise si discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, de lecturi din clasicii literaturii universale.” Sursa: Coperta din spate a cărții.

“If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.”

Știai că romanul Padurea norvegiană își imprumută titlul de la melodia Norwegian Wood a formației The Beatles?

https://www.youtube.com/watch?v=92nj_dOQYOc&list=RD92nj_dOQYOc#t=3

1Q84 de Haruki Murakami

 Volumul 1 a trecut repede, iar volumele 2 și 3 au fost mult mai rapide și mai intense. Aici găsești 1Q84 -volumul 1 (Emag).

Descriere (foarte) pe scurt: Povestea se învârte în jurul unei tinere pe nume Aomame și a unui tânăr pe nume Tengo (încă nu le-am uitat numele.) Fără să știe, cei 2 se caută, iar poveștile lor sunt povestite alternativ, fiecare cu capitolul său. Încă nu știm că este o legătură între ei, dar pe parcurs se întâmplă evenimente la care nici nu ne gândeam că s-ar putea întâmpla. În poveștile lui Murakami, lucrurile neobișnuite sunt la locul lor și te șochează, iar apoi afli că de fapt există o legătură strânsă între toate evenimentele petrecute.

Haruki Murakami

Această trilogie este până acum preferata mea de la el. Dar o să fac un update când îmi schimb opinia, după ce o să citesc mai multe scrise de Haruki. 😉

Fondul muzical principal pe care se bazează acțiunea este Sinfonietta lui Janacek.

https://www.youtube.com/watch?v=NCXRqgXiARA

Ultima carte pe care am terminat-o recent este Kafka pe malul mării/ Kafka on the Shore.

Descriere (foarte) pe scurt: „Romanul Kafka pe malul mării este povestea plină de fantezie a aventurilor unui adolescent care pleacă de acasă în căutarea mamei și a surorii dispărute cu mult timp in urmă, dar și o relatare a sirului de coincidente care-l leagă de un vagabond pe nume Nakata, ce suferă de pe urma unei traume din timpul războiului. Atracția irezistibilă dintre aceste două personaje care par să nu aibă nimic in comun nu este singurul detaliu inexplicabil din cuprinsul romanului: în universul construit de Murakami, pisicile vorbesc, peștii cad din cer, iar spiritele își părăsesc trupul, mânate de nevoia de dragoste sau de sânge.” Sursa: Coperta din spate a cărții.

Haruki Murakami Kafka pe malul marii Teodora Neagu

Mai multe cărți scrise de japonezul Murakami sunt la Emag aici și la Cărturești găsești 81 de titluri aici.

De ce îmi place Haruki Murakami?

Nu știu dacă găsesc cuvintele potrivite, nici nu știu exact ce îmi place atât de mult:

  • Modul de a descrie personajele
  • Detaliile folosite pentru a descrie situații dubioase
  • Imaginația sa și crearea poveștilor: plouă cu pești, lipitori, pisicile vorbesc, oameni mici ies din gura unei capre
  • Comparațiile folosite
  • Metafore, epitete, comparații la care nu te aștepți
  • După câteva cărți, poți să identifici similarități în personajele sale și anumite „pattern-uri” în stilul său
  • Există o doză de suspans nebunesc. Vrei să știi ce ce va mai întâmpla.
  • Absurdul se combină cu dificultăţile sociale ale unor japonezi care sunt diferiți de restul oamenilor, sunt mai ciudați și nu se încadrează în tiparele societății
  • Multe referințe muzicale rock și jazz

Câteva lucruri despre Haruki

Haruki Murakami este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, născut in 12 ianuarie 1949, la Kyoto. A studiat teatrul la Universitatea Waseda din Tokyo. Operele sale au fost traduse în peste 50 de limbi.

A fost proprietarul unui bar de jazz timp de 7 ani. Pisicile apar des în operele sale deoarece a crescut înconjurat de pisici.

A tradus operele lui F. Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote si Raymond Carver. Franz Kafka este unul dintre scriitorii săi preferați. Mai multe despre autor găsiți pe site-ul lui aici.

In 2011, Murakami a donat banii câștigați de la International Catalunya Prize in valoare de €80,000 victimelor cutremurului și tsunami din 11 martie datorat dezastrului nuclear Fukushima Daiichi.


Acum citesc Minunata lume noua de Aldous Huxley, care nu este deloc realistă. Am zis să mă detașez puțin și să mai citesc și altceva. Dar deja mi-e dor de stilul său, de nebunia întâmplărilor și de personajele sale conflictuale.

Tu ai citit vreo carte scrisă de Haruki? Care ți-a plăcut cel mai mult?

Ce opere scrise de el îmi recomanzi să mai citesc? Lasă-mi un comentariu. 🙂

2 thoughts on “După 5 cărți citite de Haruki Murakami, cum revii la realismul altor cărți?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.