Skip to content

De ce cu violență?

De câteva zile încoace toată lumea iese în stradă, îți expune nemulțumirile iar rata frustrărilor pe metru pătrat a crescut considerabil.

Live-urile de la televizor sunt mult mai multe, subiectele din mass-media apar din orice, ghiveci în cap, din orice om care a făcut o gafă, din jandarmul care îți face treburile la colț și normal că protestele au început să aibă o culoare politică tot mai saturată.

Oamenii au ajuns la capătul răbdării, nu mai suportă tot ce se întâmplă în țară, vor schimbări majore de azi pe mâine.

Dar asta nu se va întâmpla. Nu se poate ca tot sistemul să fie reformat în timp scurt și să simțim îmbunătățiri rapide.  Nu se poate ca dintr-o dată să avem salarii cu 700 de lei mai mari, nu se poate ca dintr-o dată să avem spitale publice dotate cu cele mai performante aparaturi etc.

Dar totuși, cum au pretenția protestatarii să vină cât mai multă lume când ei acționează violent?

Foarte multă lume se teme să iasă în stradă deoarece au loc acțiuni violente.

Suporterii incită la violență, oamenii au aruncat cu pietre, cu tomberoane, cu cărămizi, dau foc. Unii protestatarii s-au purtat ca niște sălbatici, au alergat după jandarmi, au aruncat cu pietre in ei și au făcut probabil și mai multe.

Cum, dragi protestatari, să vină mai mulți oameni să protesteze când voi vă purtați așa?

Cum să schimbăm ceva în țara asta când voi nu dați dovadă de diferența între comportamentul vostru și cel al sălbaticilor?

De ce trebuie să implicăm violența?

Dacă suntem violenți, nu schimbăm nimic, ci doar schimbăm fața unui om nevinovat, ardem chioșcuri, magazine și mașini, dăm foc jurnaliștilor, îi batem, un reporter s-a ales cu capul spart, iar alt operator a fost bătut cu un lanț.

De ce să bați jurnaliștii? Ei sunt acolo ca să transmită mai departe ce se întâmplă, să spună doleanțele oamenilor și să știe tot omul care stă leneș în fața televizorului ce se întâmplă în țara lor.

Dacă vrem să demonstrăm ceva, că suntem un popor matur, care își cere drepturile, hai să o facem cum ar trebui. Cu maturitate, cu decență, cu mesaje inteligente scrise pe pancarte, FĂRĂ VIOLENȚĂ NEFONDATĂ.

Așadar, de ce este o întrebare cheie a acestei postări.

Haideți să ne reamintim de primul protest de la Cluj, din 11 ianuarie, împotriva „desființării” SMURD-ului și pentru a-l susține pe Raed Arafat. Acela a fost un protest pașnic, nu s-a întâmplat nimic grav, a fost foarte frig, lumea a stat pe loc cu pancartele în brațe, au răspuns la întrebări și totul s-a desfășurat în liniște. Dar după cum știm cu toții, de atunci situația este foarte schimbată în țară, iar protestele au cu totul altă direcție.

Am realizat două materiale video, dar îl pun doar pe acesta.

Vă întreb,  nu e mai bine așa, fără violență?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_RIdMg6rwlA]

2 thoughts on “De ce cu violență?”

  1. e ok fara violenta, insa sincer varsarea de sange creste sansele de succes ale unei revolte populare.personal e normal ca jurnalistii sa fie undeva protejati, practic martori ai evenimentelor, insa protestele adevarata au in maduva lor violenta si suferinta populara.daca se escaladau violentele probabil ca acum scapam de PDL.de ce?pentru ca deja ambasadele si mai ales sua urmareau atent situatia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.