Skip to content

Chuck Norris a citit acest articol înainte să fie scris

Articol scris alături de Teodora Căbuț și publicat în ziarul Student Times.

Atenție, urmează o postare extrem de lungă.
 Spor la citit, dacă o să citiți aștept comentarii și completări.

Știți care e primul rezultat pe care Google îl afișează la tastarea cuvintelor Chuck Norris?

Nu, nu e vorba de site-ul personal al lui Norris și nici de pagina despre el din Wikipedia, ci de www.chucknorrisfacts.com, un site care strânge cele mai savuroase glume cu și despre Chuck Norris. Fenomenul a început în 2005, în Statele Unite ale Americii, și s-a răspândit rapid în lume datorită celebrității actorului și a modelului de bărbat tipic american pe care acesta îl reprezintă.

Fotografia de mai sus este preluată de aici.

Așa au apărut și faimoasele aroganțe, printre care şi că lacrimile lui Chuck Norris ar vindeca şi cancerul. Păcat că n-a plâns niciodată. În Cluj, oamenii nu sunt reticenți la glumele cu faimosul actor și încă apar tot felul de fraze în mediul online, dar și pe stradă sau în baruri. În căutarea lui Chuck Norris prin Cluj, am descoperit că numele lui apare în câteva locuri din oraș.

Astfel că în barul Le Général puteți vedea un banner care îl menționează pe cel care în anul 2001 a primit premiul Veteranul Anului de la Forțele Aeriene Americane – Chuck Norris.

De multe ori se întâmplă să exclamați tare și răspicat: Ce? Dacă nu știați, în Piața Muzeului există un bar denumit exact așa și oricine le trece pragul și se relaxează acolo, poate să scrie pe pereții localului un mesaj. Printre urări de bine, glume de tot felul, vei găsi și următoarea frază care, din păcate, nu se mai vede în totalitate pentru că a fost acoperită de un afiș: „Aici se odihnește Chuck Norris. Dar numa’ aici”.

Ați trecut de curând pe lângă Muzeul de Artă? Acolo sunt amplasate multe bilețele roz și galbene și orice trecător poate să își scrie o dorință. Citind mesajele clujenilor, vei descoperi că cineva își dorește chiar să fie Chuck Norris.

Cum a început povestea cu Chuck Norris?

V-ați fi gândit că Chuck Norris îmbătrânește? Luna aceasta, în 10 martie, Chuck Norris a împlinit 72 de ani așa că luna martie o dedicăm lui.

În ciuda notorietății dobândite de-a lungul timpului, în copilărie Chuck Norris nu era printre cei mai populari copii sau printre primii pe podium, deși se spune că a dat un pumn într-un copac și l-a făcut creioane. Dimpotrivă, a fost un copil fără prea multe afinităţi sportive, era timid și avea o situație mediocră la școală, fapte care sunt total în antiteză cu felul în care este perceput acum, a omului foarte puternic.

Pe lângă situația școlară, situația din familia sa nu era prea fericită, deoarece tatăl său avea probleme cu băutura și nu a fost lângă el în majoritatea timpului, dar Chuck scria în autobiografia sa că și-a iubit tatăl, dar că nu îi plăcea cum era și că simte milă pentru el deoarece „that was just how he was, and he missed so much.”A avut o copilărie nu foarte fericită și la vârsta de 16 ani părinții săi au divorțat.

Dar lucrurile s-au schimbat când s-a înrolat în Forțele Aeriene Americane și a fost trimis în Coreea de Sud unde a învățat Tang Soo Do, stil de luptă care i-a marcat viața.

Întors în Statele Unite ale Americii, a participat la câteva turnee de arte marțiale, în primele două fiind învins. Dar Chuck nu s-a lăsat și a revenit în 1967 mult mai bine pregătit, astfel reușind în scurt timp să câștige titlul de Lupătorul Anului dat de Black Belt Magazine.

Lăsând la o parte toate glumele știute în toată lumea, Chuck Norris (Carlos Ray Norris) este actor și expert în arte marțiale. El și-a fondat propria școală denumită în coreană Chun Kuk Do care înseamnă Calea Universală.

Banner preluat de aici.

Arta Chun Kuk Do este o artă marțială fondată în 1990 de către maestrul Chuck, are la bază tehnici coreene și a evoluat din Tang Soo Do, combinând diferite stiluri de luptă.

Glumele au ajuns și la noi… cu întârziere

În România, fenomenul a fost ceva mai restrâns, astfel că primele încercări timide de ironii și glume pe seama lui au apărut doar prin 2006-2007, când bloggerii din acea vreme mai postau din când în când „facts” despre el. Inițial, acestea au fost traduse din engleză în română, apoi au apărut și glume compuse de bloggeri.

Boom-ul în România de glume pe seama lui s-a înregistrat undeva prin 2010, când tot mai mulți internauți se distrau pe seama lor, astfel userii de rețele de socializare online precum Facebook sau Twitter transformau tot mai multe „Chuck Norris facts” în virale.

Hruşcă pentru noi e Chuck Norris 2!

Pentru că Chuck Norris nu este atât de iubit și îndrăgit în România pe cât este în State, fenomenul a prins și n-a prins, cert este că n-a murit, ci s-a adaptat realității mioritice.

Astfel au apărut Gigi Becali facts, Meme Stoica facts, Victor Pițurcă facts, Ștefan Hrușcă facts, Daniel Funeriu facts, Mircea Badea și probabil că suntem doar la început.

De sezon, că tot a trecut iarna, cele mai populare sunt glumele referitoare la Ștefan Hrușcă, cântăreț de muzică folk și cel mai cunoscut cântăreț de colinde românești.

Fotografie preluată de aici.

În acelaşi ton de glumă, se spune că „Hrușcă reprezintă pentru colinde ceea ce Leonardo Da Vinci este pentru pictură” și toată lumea știe că „Doar Hrușcă poate să despartă ler în silabe” sau că „singurul manelist cu care va concerta Ștefan Hrușcă e Nicu PaLERu”. Fenomenul Hrușcă facts a apărut în anul 2009, când pe mai multe site-uri au apărut glume care ironizează colindele interpretate de Hrușcă, dar există și multe glume care au fost copiate după cele cu Norris.

Site-ul principal care le furnizează este www.hruscafacts.ro și mai există multe altele care le-au preluat. Cuvintele cheie pentru acestea sunt iarnă, zăpadă, chitară, ler, lin.

„Norriși” de România:

  • Hrusca știe ce ai colindat asta vară.
  • Hrușcă nu are nevoie de casa de discuri, are chitară cu DVD-writer.
  • Hrușcă este singurul care îl colindă pe Chuck Norris, este singurul capabil să producă îndeajuns ler.

  • Lerul lui Hrusca poate transforma un dovleac intr-o caleașcă.

  • Cand primeste un apel, telefonul lui Hrușcă suna lin.

  • Motto-ul lui Hrușcă: Ler pentru ler si colindă pentru colindă.

Cam atâta a fost publicat în ziar, dar vreau să mai prezint câteva lucruri 🙂

În domeniul muzicii, dincolo de glumele cu Hrușcă, există și formații muzicale care au adoptat numele luptătorului Chuck Norris cum ar fi Rock Norris în Cluj-Napoca, Chuck Norris Band sau formația Chuck Norris Experiment din Suedia, care au activitate discografică intensă și au adoptat numele Chuck pentru fiecare membru: Chuck Ransom, Chuck The Ripper, Chuck Dakota, Chuck Buzz, Chuck Rooster.

Glumele de genul acesta au trecut prin mai multe domenii cum ar fi muzică, cultură, sport.

Nici Mircea Badea nu a fost neglijat, astfel că de pe blogul lui Marian Hurducaș am selectat câteva:

27% din românce și-ar înșela partenerul cu Mircea Badea. Din milă. (groparu)

Numele lui Mircea Badea s-a născut prin alăturarea a două cuvinte englezești: Bad Idea!

Chuck Norris îl va impresaria pe cântărețul internațional Mircea Badea.

Lumea sportului românesc nu a fost nici ea uitată, astfel că au apărut diverse glume pe seama lui Gigi Becali, Victor Pițurcă sau Mihai Stoica, cum ar fi:

Roger Federer s-a oprit odată în timpul unui partide, intrebând cine face banking cu Victor Piţurcă.

Piţurcă s-a întâlnit odată cu Băsescu şi i-a strigat „Ruşine!”. Băsescu a lăsat capul în jos, ruşinat.

Despre Gigi Becali se spune că a compus Steaua sus răsare și a implementat-o creștinilor, iar capacitatea hard diskului se măsoară în Gb (Gigi Becali).

Gigi Becali are puterea financiară necesară de a-l plăti pe Chuck Norris să-și dea o palmă.

Gigi Becali poate filma HD cu Nokia 3310.

Lumea a fost făcută în urma unui proiect finanțat de Gigi Becali.

Mihai Stoica a fost managerul general al echipei de fotbal Steaua București și este singurul conducător de club din Romania care a reușit calificări in cupele europene cu 3 cluburi diferite, astfel că în 2011 au apărut multe glume pe rețeaua de socializare Twitter pe seama lui MM Stoica.

  • Când pierde Steaua, cel puţin trei mari echipe ale Europei pierd şi ele din solidaritate cu MM Stoica
  • De când a fost bătut de MM Stoica la tribuna oficială, Chuck Norris nu a mai venit la niciun meci al Stelei.
  • “S”-ul din Steaua vine de la Stoica! S-a luat în calcul şi Mteaua, pentru că MM e un brand mai puternic, dar suna rău.

Pe când credeam s-au mai potolit oamenii cu glumele despre Chuck Norris, au început protestele românilor împotriva președintelui și a tratatului ACTA din ianuarie și februarie 2012

Aceasta a fost o ocazie pentru români să arate că nu sunt de acord cu Tratatul Comercial Împotriva Produselor Contrafăcute (ACTA) și că iau atitudine, dar cum românii sunt obișnuiți să facă haz de necaz, printre pancartele „serioase” cu Jos Guvernul, Jos Băsescu s-au strecurat și unele mesaje de genul: Vrem Photoshop mai ieftin sau Chuck Norris help us! Chuck Norris save us from ACTA! (foto)

Fotografie realizată de Alex Ursa, preluată de pe blogul lui Marian Hurducaș. (Mulțumesc)

Cam atâta am avut de spus și oricum este prea mult deja. O săptămână faină vă doresc! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.