Skip to content

Artmania, rockoteca în aer liber (2)

Prolog 

Îmi amintesc clar când am fost prima oară la Artmania, când a fost prima ediție (pe Hotnews văd un comunicat despre prima ediție din 2006, au cântat HIM și Amorphis, cum să uit?)

Era ultima zi de școală, eram în clasa a 7-a, a fost premiera și când am ieșit de la școală am mers în centru.

Vedeam cum se umple Sibiul de turiști, de rockeri, de tot felul de oameni, care mai de care cu haine și accesorii cât mai diferite, dar dantela, coretele, curelele cu ținte și negrul era de bază și atunci.

Nici eu nu mă lăsam mai prejos: aveam tot timpul lanț la pantaloni, haine negre, ascultam tot felul de formații dubioase și mă mai mir uneori când realizez ce ascultam la 14 ani.

Am fost la aproape toate edițiile, excepție face o ediție când am fost la o nuntă în Cluj. La nuntă mă gândeam cum pierd festivalul și îmi doream să fug de la nuntă. Măcar a fost o nuntă destul de rock, fără manele sau alte aberații muzicale.

În fiecare an mă bucur de respirația festivalului, să observ oamenii, să zâmbesc și să cânt. Sper doar să nu se strice festivalul, vreau ca de la an la an să fie mai bun, mai plin de surprize si de muzică.

Am mai zis-o: eu văd un festival ca pe un serial. În fiecare an ni se mai dă un nou episod, o nouă doză de adrenalină, ca apoi să așteptăm următoarea ediție.

Anul acesta a fost o ediție destul de controversată din punctul de vedere al formațiilor care au fost aduse, care nu erau cele mai cunoscute de pe mapamond, ci unele care rezonau cu gusturile publicului, sau altele de care poate nu ai auzit inainte, dar care au fost foarte bune.

Epilog/ Concluziile mele

De multe ori îmi dau seama că îmi place să scriu și vreau să scriu prea mult. Trebuie să mă adaptez o dată la 2.0. Scurt, clar și la subiect. E greu când ai multe de spus.

Așadar, o să fac cu buline treaba asta:

Aș vrea ca ArtMania să se extindă ca festival. Adică să se comporte ca un festival:

  • să aibă camping de care să știe toată lumea,
  • să fie ceva de mâncare înăuntru, totuși vin mulți turiști și pierd o trupă dacă merg până afară să caute mâncare prin centru. Veți spune că se făcea miros de mâncare în centru, dar măcar niște covrigi, Kurtos Kolacs, sandwischuri măcar cum dau voluntarilor, nu se face miros. De fapt era popcorn de vânzare.
  • Să aibă o zonă pentru presă. Jurnaliștii au nevoie de câteva laptopuri de unde să transmită live ce se întâmplă la festival. Nu toată lumea are smartphone. Totuși, la Sziget în Budapesta era live streaming pe Youtube, ar putea și Artmania să aibă măcar 5/8 laptopuri.
  • Au făcut bine că i-au adus pe Die Toten Hosen și Edguy, deoarece sunt mulți turiști germani în Sibiu + calfele călătoare. dar și mulți nemți și sași care îi ascultau din tinerețe.
  • M-am bucurat că publicul a avut acces gratuit la muzee și la Muzeul Satului, însă nu știu câți au știut și câți au fost până acolo. Știe cineva?
  • Îmi place mult standul cu haine și produse inscripționate cu numele formațiilor, în special pentru hainele concepute pentru copii, erau extrem de simpatice.
  • My Dying Bride au fost a treia oară. Am înțeles că au ceva fani, dar sper că nu îi aduc și a 4-a oară. Ne surprindeți cu ceva la anul, da? 😉

  • În rest, a fost bine pentru că nu se stătea mult la coadă la jetoane sau la băuturi, eu cel puțin, nu am prins înghesuială. Puteai sta lângă gard și vedeai perfect.
  • Am ratat câteva formații, dar ce am vrut eu să ascult și să văd live, am văzut.

Topul meu e cam așa, descrescător: Die Toten Hosen, Edguy, Epica, My Dying Bride, Delain.

Per total, a fost o ediție reușită și chiar aștept să văd ce formații aduc la anul. Tot Sibiul s-ar umple la maximum cu Rammstein, dacă tot ne plac nemții, dar cred că nu ar mai rezista casele și ochii de pe acoperișurile din Piața Mare.

Multe aș mai vrea să mai adaug, dar mă opresc aici.

Topul vostru care e? 

La ce alte festivaluri ați mai fost sau mai mergeți vara asta? 😀

4 thoughts on “Artmania, rockoteca în aer liber (2)”

  1. Pentru Rammstein trebuie să ai un sponsor de calibru şi un organizator de talie, deoarece trebuie îndeplinite condiţii speciale, fiind un concert cu grad de risc ridicat (efecte pirotehnice).

    1. Asa e Calin. Putem noi sa tot visam la tot felul de formatii cand Sibiul e asa micut si sensibil. Daca la anul nu aduc macar o formatie care chiar sa aiba un nume si mii de fani, se cam duce. Sau tot mai vin cei care au chef de ceva rock si de Sibiu, mai mult. Eu chiar sper sa ne incante si la anul si sa vad Piata Mare plina 🙂

  2. A fost fain, per total, insa too much My Dying Bride. Ce m-a cam “ofticat” e ca festivalul cam scade din intensitate-mai scurt, mai putine promouri si parteneri, formatii mai de umplutura, -cu scuzele de rigoare pentru fani. Cum spuneai si tu, Rammstein ar garanta o piata ultra ticsita. Ai face un munte de bani cu ei si apoi ti-ai putea permite sa inviti si alte formatii mai necunoscute – la Trail of Tears piata a fost cam goala. La Delain cam la fel.

    1. Asta cu intensitatea cam asa e. Hai sa credem ca la anul va fi de 2 ori mai bine si ar fi perfect. Totusi, ne-am simtit bine, nu? Si formatiile intrau pe scena fara intarzieri mari. Puterea amenzilor 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.