Skip to content

Anim’est reanimeaza animatiile la Cluj-Napoca!

Articol publicat pe FlipFlop.

În perioada 28-30 octombrie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca are loc tradiţionalul follow-up al celui mai important festival de film de animație din România,Anim’est (care a avut loc la București, din 7-16 octombrie).

La cinematograful Victoria, ieri au fost proiectate dimineața la ora 9 și la 11 proiecții pentru copii, iar la ora 18 primul calup de scurtmetraje din secțiunea Mozaic.

Această secțiune este rezervată producțiilor care au făcut senzație în rândul criticii de film și la proiecțiile din cadrul festivalurilor internaționale.

Nu ratați astăzi:
18:00- Competiția de film românesc 
20:00- Nasii din Tokio ( Tokio Godfathers)
22.00- Cântecul cerului (Sky Song)

Ieri am urmărit unele scurtmetraje interesante (altele mai putin interesante) pe alocuri amuzante, bine realizate și cu subiecte care de care mai inedite: cavaleri, vampiri, naziști, timp și altele, dar cu surpriza de a avea o sală nu chiar plină la ora 18, la secțiunea Mozaic.

Scurtmetrajele pe care le-am urmărit la sectiunea Mozaic 1:

1. A fost odată uleiul (Il était une fois l’huile | Once Upon A Time There Was Oil) 
Subiect
: Doi copii umblă în rafturile dintr-un garaj și o picătură dintr-un bidon de ulei cade și se transformă în Goutix, mascota oficială a uleiurilor Meroll pentru gătit şi motor. Așa începe o călătorie amuzantă și muzicală prin fabrică cu Goutix și cei doi copii.

Regizor: Winshluss (Vincent Paronnaud), Țara: Franţa, An: 2010, Durata: 14 minute, 40 minute.

Un scurtmetraj cu premii (Jury’s European Short Film Award, Utopiales Nancy 2010; Student Jury Award, Mont Saint-Aignan 2011) care merită urmărit, fiind amuzant.

2.Muzorama

Un alt scurtmetraj din Franța, premiat de patru ori, Muzorama prezintă mica lume a lui Muzo, unde viata e uşoară. Copiii sunt neastâmpăraṭi, îndrăgostiṭii mereu căzuṭi pe gânduri şi toată lumea are un apetit al naibii de bun.

Regizori: Elsa Brehin, Raphaël Calamote, Mauro Carraro, Maxime Cazaux, Emilien Davaud, Laurent Monneron, Axel Tillement.  Țara: Franța. Anul: 2009, Durata: 3 minute, 15 secunde.

3. Povestea bunului cavaler (The good knight story)

De data asta din Israel, regizorii Shoham Blau, Or Kantor & Amos Naim ne-au adus o poveste interesantă despre un cavaler care încearcă să salveze o prințesă de un dragon care dorește să o gătească, dar din nefericire pentru el, alt calaver o salvează inaintea lui. Astfel, bunul cavaler Athiem descoperă că virtutea îi poate fi unica răsplată. Cu o grafică frumoasă și cu unele detalii inedite, această poveste probabil va fi pe gustul multor persoane.

4. Flamingo Pride

Cu o muzică electronică ritmată, scurtmetrajul Flamingo Pride a fost unul dintre cele mai „gustate”din Mozaic, deoarece spectatorii au râs la multe faze. Fiind singurul flamingo heterosexual dintr-un cârd gay, eroul se indrăgosteşte pe neaşteptate de o barză. Incapabil de a o convinge pe aceasta de seriozitatea intenṭiilor sale, eroul se izolează şi trece printr-o criză de identitate. O întâlnire neaşteptată îi dă ideea unei iniṭiative curajoase.

Scurtmertrajul din Germania, regizat de Tomer Eshed are două premii câștigate și Premiul Publicului de la ediția Anim’est București și ne-a adus zâmbetul pe buze în doar 6 minute.

5. Cel care s-a rătăcit (The Lost Thing)

Un băiat singuratic găsește pe plajă o creatură mare și ciudată pe care nimeni nu o observa. El decide să îi găsească un cămin, o duce acasă, dar părinții nu sunt de acord cu păstrarea creaturii. Băiatul află de un loc unde ajung toate lucrurile pierdute și duce creatura acolo, într-un fel de paradis al lucrurilor pierdute. Regizor: Andrew Ruhemann, Shaun Tan, Țara: Australia, An: 2010, Durata: 15 minute.

6. Un vampir fără suptces (The Unsucksessful Vampire)

Regizorul Vincent North din Marea Britanie a venit cu un scutmetraj amuzant care prezintă povestea unui vampir special. Acesta nu reușește să se transforme în liliac, iar neîndemânarea sa îi crează anumite probleme.

An: 2009, Durata: 3 minute.

7. Parizianul (Parigot)

Din nou un scurtmetraj din Franța, subiectul prezintă lupta pentru mâncare dintre un cerșetor din Paris și băiatul care livrează comenzile la domiciliu. Amândoi cunosc foarte bine orașul și finalul este unul neașteptat. Merită văzut. 

Regizor: Alavi, Bramoulle, Digoi, Legueux, Mayen, An: 2010, Durata: 4minute, 50 secunde.

8. Mendelssohn este pe acoperiş (Mendelssohn est sur le Toit, Mendelssohn is on the Roof)

În Praga anului1942, Reinhard Heydrich le ordonă acoliṭilor săi să coboare statuia compozitorului evreu Mendelssohn de pe acoperişul Academiei de Muzică. Însă nimeni nu știe care este statuia compozitorului. Astfel se iscă situații amuzante, aceștia încearcă tot felul de metode de depistare a compozitorului, deoarece nu scria numele lângă statui.

Regizor: Jean-Jacques Prunès, Țara: Franța, An: 2010, Durata: 14minute, 30 secunde.

9. The Eagleman Stag

Regizorul Michael Please din Marea Britanie a realizat un scurtmetraj de 9 minute. Cuvintele cheie pentru acesta sunt: timp, infinitate, știință, insecte. Personajul principal vede infinitul ca un deșert.

Vă reamintesc să nu ratați astăzi:

18:00- Competiția de film românesc

20:00- Nașii din Tokio (Tokio Godfathers)

22.00- Cântecul cerului (Sky Song)

Biletele pentru proiecţiile din cadrul Anim’est Cluj pot fi achiziţionate de la Cinema Victoria.

Preţul unui bilet este de 8 lei. Tariful pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 5 lei.

Scurt și lungmetrajele dedicate copiilor, părinților și bunicilor din cadrul secțiunii Minimest(sâmbătă şi duminică dimineaţa – ora 9:00 şi ora 11:00) sunt cu intrare liberă.

Prinde oaia!este prima aplicație de smartphone dezvoltată de un festival de film din România. Aceasta va fi disponibilă și pentru fanii Anim’est de la Cluj-Napoca: câteva zeci de oi virtuale 3D sunt răspândite prin oraș. Cine le găsește, primește tricouri și genți Anim‘est.

Mai multe detalii despre festival, program sau competiții, citiți pe site-ul oficial: www.animest.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.