Skip to content

Fotografiile marelui fotoreporter Robert Capa au ajuns la Sibiu

Robert Capa

În 11 martie a avut loc vernisajul expoziției de artă fotografică aparținând celebrului fotoreporter Robert Capa. Expoziția s-a aflat în interiorul Turnului Sfatului din Sibiu și a fost organizată cu ocazia implinirii a 5 ani de la înființarea Biroului Cultural Maghiar din Sibiu.

Foarte multi sibieni, alături de turiștii veniți din Germania, China, Spania și alte țări, au urcat în Turnul Sfatului pentru a vedea expoziția marelui fotoreporter.

“Dacă pozele tale n-au ieşit bine, înseamnă că n-ai fost destul de aproape.”

Robert Capa, pe numele său real Friedmann Endre Erno, s-a născut la Budapesta în 22 octombrie 1913 și  este unul dintre părinții fotojurnalismulul. El a spus “Dacă pozele tale n-au ieşit bine, înseamnă că n-ai fost destul de aproape.” Acest motto l-a consacrat în lumea fotografiei.

Andrei Capa a fost încă din perioada liceului atras de jurnalism.

În anul 1930 a început să fotografieze și în anul 1931 a pleacat din Ungaria pentru a se stabili la Berlin.

Aici devine cunoscut pentru seria de fotografii cu Lev Trotki, fotografii pe care revista “Weltspiegel” le-a publicat pe pagini întregi.

Din septembrie 1933, Capa se stabilește la Paris unde activează sub numele Andre Friedmann, cu care însă nu are succes și nici profit. Astfel, în anul 1934 își schimbă numele în Robert Capa, numele care l-a consacrat și cu care este cunoscut până în ziua de azi.

Nu se poate spune că Robert Capa este primul fotojurnalist, ci este primul care abordează diferit tema războiului. Capa era tot timpul în interiorul evenimentelor, iar în centrul fotografiilor sale se află omul, cu emoții și sentimente, nu doar comandantul triumfător și imaginile care nu arată adevărul în totalitate.

Plecare pe front-Barcelona 1936

Robert Capa a participat la cinci conflicte militare majore din secolul al XX-lea – războiul civil din Spania, cel chino-japonez, al Doilea Război Mondial, războiul din Vietnam şi cel din Indochina.

25 mai 1954 este ziua în care o mină l-a ucis pe Robert Capa, în Thai-Binh, Indonezia. El a călcat pe aceasta din greșeală, în timp ce își căuta cadrul perfect pentru fotografie.

Cartea   “Slightly out of focus”, publicată in 1947 de catre Robert Capa, contine memoriile sale și în același an a fondat  agenția Magnum Photos , alături de Henri Cartier Bresson, David Seymour, George Rodger și William Vandivert. În anul 1951 Robert Capa a devenit președintele agenției Magnum Photos.

Expoziția cu fotografiile lui Robert Capa a mai avut loc în Bacău,  Tg. Mures, Odorheiul Secuiesc si Bucuresti.

Sute de români (si nu numai) au avut ocazia să vadă fotografiile lui Robert Capa și să se convingă si ei de faptul că a fost un mare fotoreporter, care merită apreciere pentru curajul și talentul său.

Turisti

 

Robert Capa spunea Pentru mine războiul e ca o actriţă care îmbătrâneşte – pe zi ce trece devine tot mai periculos şi tot mai puţin fotogenic”, dar arta fotografică a celui care  a primit premiul “Cel mai bun fotograf de război din lume”, nu imbătrânește, ci capătă o valoare  și o apreciere tot mai mare.

Mai multe fotografii și detalii despre arta lui Robert Capa găsiți aici>>> http://www.slightly-out-of-focus.com/robert_capa_index.html

si pe site-ul agenției Magnum Photos>>> http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP=XSpecific_MAG.PhotographerDetail_VPage&l1=0&pid=2K7O3R14YQNW&nm=Robert%20Capa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.