Skip to content

De Dragobete am fost să salvăm Muzeul Farmaciei!

E atât de greu să găsești dragostea, să găsești pe cineva lângă care să te simți în siguranță, iubit și să te simți bine în pielea ta.

Asta a fost o problemă de demult și  încă din timpuri străvechi oamenii s-au gândit la tot felul de lucruri: la vrăji, soluții magice, poezii, există și  piesa de teatru Elixirul dragostei (premiera operei a avut loc la Milano în ziua de 2 mai 1823).

Dar cel mai frumos eveniment la care am participat cu ocazia Dragobetelui a fost vineri la Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca, unde am primit rețeta elixirului dragostei.

Acest eveniment a făcut parte din campania care a pornit de la Andrei Aroneț, din cauza faptului că Muzeul Farmaciei ar urma să-şi părăsească sediul unde a funcţionat, încă de la 1573, prima spiţerie din oraş.

Acest lucru a stârnit o reacţie extraordinară în rândul bloggerilor clujeni și aceștia nu au rămas doar la stadiul de like-uri și comentarii, ci s-a acționat concret prin demararea unei campanii de salvare a superbului muzeu.

Sincer, chiar trebuie să ajungeți acolo pentru că este un loc extrem de interesant, care respiră istorie. Nu este un simplu muzeu, convențional, ci prin încăperile sale și prin subsolul friguros are o autenticitate aparte, pe care nu am mai văzut-o la alt muzeu.

Și să nu mai spun de ghidul Radu Crișan. Pe omul acesta l-ai lua acasă, atât de fain ne-a vorbit. El este genul de om care își face meseria cu o pasiune extraordinară. Știe tot ce este în muzeu, știe cum să se adreseze mulțimii, are un stil familiar, povestește și face glume, dar îți și prezintă tot ce știe.

Așa se face! Trebuie să atragi oamenii, să îi faci să fie interesați de ceea ce le spui, nu să le spui baliverne și lucruri complicate care i-ar face să nu mai fie atenți.

Așadar, în arhivele muzeului s-a păstrat rețeta unor vechi preparate pe care clujenii le cumpărau acum câteva sute de ani pentru a avea noroc în dragoste sau a face pe cineva să îi iubească. După atâția ani, rețeta a fost dezvăluită și este una simplă, pe care oricine o poate realiza și gusta acasă. Dar nu v-o scriu acum.

Nu ați aflat-o încă?

Pentru ca acest eveniment să fie unul complet, cei de la trupa OM au susținut un recital care se potrivea cu evenimentul și cu locul. A fost frumos!

Cei care sunteți în Cluj, treceți aproape zilnic pe lângă casa Hintz care adăpostește muzeul. Dar scăpație de lene și de indiferență și intrați, vizitați și spuneți mai departe! De dragul istoriei și a Clujului!

Mai jos puteți vedea câtva fotografii să vă convingeți că a fost plin de oameni.

Dacă vreți să citiți mai multe detalii de la Aroneț,  cel care s-a ocupat, citiți aici cifre și altele http://aronet.ro/coada-la-muzeul-farmaciei.html

Cei de la trupa OM sună bine și diferit față de ce am mai auzit, așa că ascultați-i și uitați-vă ce multă lume era în muzeu. Da, mai sus puteți citi la Aroneț că a fost coadă la intrare! Așa da, dom’le!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mORQfcmzOSA&feature=youtu.be]

Am și o filmare cu ghidul Radu Crișan care încă nu este pe internet. Vreți să o vedeți?

Meow Gallery: The gallery is empty.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.